Vacatures per regio: een druilerig beeld

Vacatures per regio | Negatief Het is de afgelopen drie weken wel behoorlijk huilen met de pet of geweest voor onze vier regio’s. Want deze keer ontsnapt er niet eentje aan een daling ten opzichte van de vorige drieweekse periode. Met als gevolg een nogal somber beeld.

Hebben we dit jaar na de ‘oktober piek’ nu al de voorbode van de december dip in beeld? Het lijkt me nog veel te vroeg om te spreken van een neergang van het vacaturevolume richting het eind van het jaar. Dus hou ik de hoop dat in de komende weken er tenminste weer enig herstel te zien zal zijn.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 43 – 45 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 43 – 45 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,1%
  • West-Nederland: -0,2%
  • Oost-Nederland: -0,2%
  • Noord-Nederland: -0,2%

Alle regio’s zakken in; en niet zo’n beetje ook. Gelukkig blijven de meeste regio’s nog boven het resultaat van 2009; helaas met uitzondering van onze grootste regio: West-Nederland. Die zakt voor het eerst in weken net een fractie onder het resultaat van vorig jaar.

En nog altijd, ondanks de redelijk forse daling, weet Noord-Nederland zich de voorgaande jaren van zich af te houden. Het verschil is zeer klein maar dat maakt niets uit. Noord-Nederland blijft nog altijd boven de resultaten an voorgaande jaren uitsteken. En dat is toch bijzonder knap!

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Dit ziet er wel heel erg treurig uit. Scherp dalende lijnen die de oktober piek alweer in de vergetelheid hebben gedrukt. Voor de komende weken ziet het er overigens goed uit voor Oost- en Noord-Nederland; want daar zakten de resultaten in 2009 behoorlijk in elkaar. Voor West-en Zuid-Nederland betekent dat het tegenovergestelde, want daar gingen de resultaten vorig jaar juist omhoog.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord