De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Deze week is er een mix van stijgingen en dalingen te noteren bij de vijf grootste vacaturesites in Nederland. Wat overigens nog wel tot een krimp van het aantal vacatures leidt. Waarmee november tot op heden een aanzienlijk negatiever beeld laat zien dan die prachtige maand oktober.

Het is de vraag of gedurende de maand nog een herstel valt te verwachten. Tenslotte is november traditioneel gezien een uitstekende maand voor online recruitment. Zou de onrust in Euroland alweer een impact hebben op het sentiment van werkgevers? De komende weken zullen hierover hopelijk uitsluitsel gaan geven.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Een opvallende mix van stijgers en dalers deze keer. Werk.nl (-600), Nationale Vacaturebank (-300) en ook JobTrack (-300) moeten alledrie een veer laten (hoewel, Werk.nl in dit geval dus 2 veren) terwijl Monsterboard (+300) en Vacaturekrant (+400) een stijging laten zien.  Overall is er dus wel een daling te noteren ten opzichte van de resultaten van vorige week.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Een redelijk rustige week voor alle vacaturesites; met uitzondering van Werk.nl die toch wel een vrij forse daling laat zien. Nationale Vacaturebank zakt iets in terwijl Monsterboard wat hersteld. De twee ukkepukken in het gezelschap lijken min of meer onveranderd ten opzichte van vorige week.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Volgens JobFeed gaan Nationale Vacaturebank en Monsterboard nog altijd crescendo; de andere drie sites laten een kleine daling zien. Een interessante ontwikkeling natuurlijk. Worden de groten (m.u.v. Werk.nl) steeds groter en de kleintjes steeds kleiner? Dat zou de diversiteit in online recruitmentland niet bepaald ten goede komen. Maar laten we dit soort bespiegelingen maar eens op de wat langere termijn maken. Want een trend komt natuurlijk niet uit een paar weken data naar voren.

Geef een antwoord