CBS: werkloosheid daalt

Volgens het CBS stijgt de niet-gecorrigeerde werkloosheid van 5,1% naar 5,0%. En dat terwijl er in oktober slechts 2.000 minder werklozen zijn in vergelijking met september. In werkelijkheid daalde de werkloosheid veel minder: van 5,07% naar 5,03%; maar dat is uitsluitend voor de fijnproevers onder ons.

Om voor mij volstrekt onbegrijpelijke redenen geeft CBS wederom geen werkloosheidspercentage die voor het seizoen is gecorrigeerd; dus die ik dat zelf maar weer. En op basis van mijn eigen onbeholpen poging komt dat werkloosheidspercentage uit op 5,2%; vrijwel identiek aan vorige maand dus

En dat ziet er dus zo uit:

CBS: Niet gecorrigeerde (grijs) en gecorrigeerde werkloosheidspercentages, 2008 – 2010

CBS: Niet gecorrigeerde (grijs) en gecorrigeerde werkloosheidspercentages, 2008 – 2010

Het lijkt erop dat de werkloosheidsdaling aan het afvlakken is op een niveau dat ruim 1% ligt boven het niveau van voor de financiele crisis. Desondanks is het werkloosheidsniveau in Nederland nog altijd bijzonder laag in vergelijking met de meeste andere landen in de Eurozone. 

Verantwoording
Op basis van de maandcijfers over de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking en de niet gecorrigeerde cijfers van de werkloze beroepsbevolking heb ik de omvang van de Nederlandse beroepsbevolking van voor het 3e kwartaal afgeleid. Vervolgens heb ik met de seizoensgecorrigeerde cijfers voor de werkloze beroepsbevolking het gecorrigeerde werkloosheidspercentage berekend.

Geef een antwoord

4 Comments