De beste vacaturesite van Nederland: Megajobs?

De beste, slechtste vacaturesite van Nederland Na een redelijk positief bezoek aan Nationale Vacaturebank en een lang weekend in Londen is Roland helemaal klaar voor de volgende uitdaging: Megajobs. De slechte ervaringen die hij had bij de andere sites (Bijbanen.nl Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack) is hij volledig vergeten.

En dat is natuurlijk niet zo verstandig van hem. Maar ja, wat kan ik zeggen; niet ieder persona is even slim… Overigens is Roland al over de helft van het volledige testtraject; na Megajobs zijn er nog maar 5 vacaturesites die hij moet bezoeken: Careerbuilder, Intermediair, ITjobboard, Jobnews en NUwerk.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint natuurlijk op de homepage:

Megajobs | Homepage

En de zoekopdracht kan Roland niet op de homepage uitvoeren. Sterker nog; Roland ziet geen bewijs dat er een uitgebreid zoeken optie door Megajobs wordt geboden. Of zou het soms de navigatie-optie Zoek vacature zijn?

Verdomd! Als Roland hierop klikt krijgt hij een scherm met de tekst Uitgebreid zoeken te zien. Waarom zou Megajobs dan die navigatie-optie niet ook meteen Uitgebreid zoeken kunnen noemen? Of zou dat het leven van de werkzoeker te makkelijk maken?

Megajobs | Uitgebreid zoeken

Inderdaad, hier zijn maar een paar van de benodigde selectiecriteria aanwezig. Desondanks zet Roland dapper door, hoewel hij al een vage hoofdpijn op voelt komen. Het zoekresultaat op basis van de ingegeven zoekcriteria ziet er als volgt uit:

Megajobs | Zoekresultaat

Inderdaad; geen mogelijkheden tot verfijning, en geen sorteringsmogelijkheden. Daarmee valt opdracht 3 weer af. Dat scheelt werk, en daar heeft Roland geen probleem mee. Tenslotte wordt hij betaald per site. En hij kan ook opdracht 1 niet verder verbeteren, dus op naar de volgende opdracht.

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Dat kan bij Megajobs; zoveel lijkt in ieder geval duidelijk. Bij elke vacature staat de tekst: ontvang soortgelijke vacatures. Maar eigenlijk wil Roland alleen op basis van zijn eigen selectie vacatures ontvangen. Ook al omdat hij niet weet wat hij op basis van een enkele vacature voor andere vacatures gaat ontvangen. Alleen vacacatures van het betreffende bedrijf? Van dezelfde locatie? Geen idee.

Na het nodige speurwerk vind Roland helemaal onderaan het zoekresultaat dit:

Megajobs | Zoekresultaat, footer 

Goed verstopt, maar Roland kan dus blijkbaar zijn  selectiecriteria opslaan en als e-mail verzendservice dagelijks nieuwe vacatures ontvangen. Mooi. Daar klik je als persona dus meteen op. Om vervolgens dit te zien:

Megajobs | Registratie

Gloeiende, gloeiende godver! Ja, Megajobs heeft het e-mail adres nodig maar verder helemaal niets. Helaas wil Megajobs veel meer. Volstrekt onnodig, ook al doet de site nog een lachwekkende poging zichzelf te rechtvaardigen door aan te geven dat Roland op die manier ook zoekprofielen kan onderhouden. Ook onzin. Regel dat vanuit de e-mail!

Afijn. Met een scherpe steek in het hoofd vult Roland zijn gegevens in. Als reactie krijgt hij dit:

Megajobs | Registratie, bevestiging 

Om te janken! Hij moet dus opnieuw zijn selectiecriteria invullen. Terwijl Megajobs deze prima had kunnen onthouden! Maar blijkbaar daar veel te lui voor is. Nee, werkzoekertje pesten is veel leuker…

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Hier heeft Roland een vacature gezocht van het bedrijf achter Megajobs: YellowMind. En daar zijn gelukkig vacatures van te vinden:

Megajobs | Vacature

Maar helaas, geen recruiter of e-mail te vinden. Deze opdracht heeft Roland dus niet tot een goed einde kunnen brengen…

Wel een zeer merkwaardige variatie in knoppen om te solliciteren; eentje met de knoptekst Reageer op deze vacature en een andere met de knoptekst Solliciteer direct. Beide knoppen leiden overigens tot exact hetzelfde sollicitatieformulier. Bedoeld om de werkzoeker te verwarren? Dan is dat in het geval van Roland perfect gelukt! Hij zit ondertussen met een lichte migraine achter zijn computer en hoopt dat deze opdracht

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Roland  solliciteert op de vacature van YellowMinds en ziet als reactie de volgende boodschap verschijnen:

Megajobs | Bevestiging sollicitatie

Wat een warm gevoel geeft dit! Geen bedankje voor de sollicitatie maar een feitelijke mededeling die voor 99,9% van alle sollicitanten volstrekt irrelevant is. Roland is direct na het zien van deze boodschap gaan liggen in een volledig donkere kamer. Zijn uit Engeland overgehouden gelukzalige gevoel is ondertussen volstrekt verdwenen.

Overigens is er evenmin een automatische e-mail response op de sollicitatie ontvangen van YellowMind/Megajobs. Teveel moeite waarschijnlijk… Wel kreeg ik een aardig mailtje van de contactpersoon bij YellowMind die aangaf naarstig op zoek te zijn naar iOS talent. Wie niet?

De eindscore
De score voor Megajobs is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 1 punt (van 10)

Jawel, we zitten weer in diep droevige cijfers. Megajobs scoort 4,5 punten; en dat is ronduit armzalig.

Volgende keer: Careerbuilder!

Geef een antwoord

2 Comments