Mobiel solliciteren: is dat nou wel zo handig?

StepStone heeft recent een poll laten draaien op hun sites in de verschillende Europese landen waarbij bezoekers de volgende vraag werd gesteld:

image

In totaal hebben 6.500 bezoekers in 9 landen een antwoord gegeven. En de resultaten zijn in mijn optiek opvallend te noemen.

Gemiddeld genomen over die negen landen is de score als volgt:

 • 81% gaf aan een smartphone te gebruiken om een vacature door te sturen
 • 19% wil direct mobiel op een vacature reageren als dat mogelijk is

Maar gemiddelden zeggen lang niet alles; want er is in de cijfers een opvallende tweedeling te zien:

StepStone: Mobiel solliciteren of vacature per e-mail doorsturen?

StepStone: Mobiel solliciteren of vacature per e-mail doorsturen?

In Oostenrijk, Belgie, Duitsland en Denemarken is er een opvallend hoge score voor het doorsturen van een vacature per e-mail. Maar liefst 87% van de respondenten kiest voor deze optie. Er zijn slechts minimale verschillen tussen de genoemde landen.

Tegelijkertijd is in Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Nederland de keuze voor direct solliciteren via de smartphone relatief hoog; 28% van de respondenten kiest hiervoor. Overigens is binnen deze landen de onderlinge variatie wel wat groter; in Frankrijk wil maar liefst 36% van de respondenten een mobiele sollicitant zijn; in Nederland is dat slechts 23%.

De mogelijkheid om mobiel te solliciteren klinkt weliswaar interessant maar is op dit moment zeker geen makkelijke opgave. Nog even los van het feit of het verstandig is om ‘even’ mobiel te solliciteren. Voor een vakantie- of uitzendbaantje kan ik me dat nog wel voorstellen; maar een sollicitatie voor een baan die je echt graag wil hebben? Dan is enige rust en concentratie zeker aan te bevelen. Plus een wat groter scherm en een echt toetsenbord. Of begin ik nou echt oud te worden?

Nu dienen cijfers van een online poll altijd met enige voorzichtigheid te worden beoordeeld. Tenslotte is het niet bepaald een aselecte steekproef. Maar aan de andere kant zijn bezoekers van een vacaturesite wel een onderdeel van de doelgroep; vooropgesteld dat het gros van de respondenten een eerlijk antwoord geeft.

Met dank aan StepStone Nederland voor het ter beschikking stellen van de resultaten van deze poll.

Geef een antwoord

8 Comments
 • Don Fontijn
  says:

  Er zijn meer onderzoeken naar mobile recruitment zoals een hele uitvoerige uitgevoerd door PotentialPark uit Stockholm onder 6000 werkzoekenden. Uit dat onderzoek kwam bijvoorbeeld dat 57% van de ondervraagden al klaar is om te solliciteren via een mobiel apparaat. Dat is meer dan de helft..
  Het is de toekomst maar de sollicitant moet hier aan wennen natuurlijk, alsmede de recruiter uiteraard.
  Wat ook grappig te lezen was uit het onderzoek van PotentialPark was dat 70% van al het twitterverkeer gelezen wordt via een mobiel apparaat. Jobpostings via twitter door bedrijven met een link naar een job worden dus maar door 30% goed ontvangen aangezien maar +-3% van de bedrijven een overzichtelijke mobiel vriendelijke website hebben. 
  Dus ja, de juiste vorm voor mobiel solliciteren moet nog gevonden worden (ik zeg “apply with LinkedIn”). Feit blijft dat werkzoekenden op hun mobiel zitten en dat veel recruiters niet doorhebben dat sommige huidige recruitmentkanalen nu al grotendeels mobiele recruitmentkanalen zijn maar daar (nog) niet op inspelen met bijvoorbeeld mobielvriendelijke websites. 

 • Tijs van Tilburg
  says:

  Herkenbare resultaten, die ook terugkomen in onderzoek in UK. De e-mail functie is een must-have voor verreweg de meeste gebruikers. Afhankelijk van de aanbieder van de app (job board, freelancer portal, bureau of corporate) zijn ook extra opties nuttig, bijvoorbeeld.
  – call-direct
  – reageer / solliciteer via vooraf ingegeven profiel (nuttig bij portals)
  – reageer met LinkedIn profiel

 • Jobselectie.nl I Vincent
  says:

  @Raymond
  Ik denk een optie dat de werkzoekende de vacature naar zijn mailbox kan sturen om vervolgens later online te kunnen solliciteren. Denk niet dat recruiters te trappelen staan om vele werkzoekenden te contacteren zonder ook maar enige achtergrond info te hebben m.b.t. werk, opleiding, niveau of referenties. Een CV is in mijn ogen nog steeds een stuk duidelijker dan de meeste hyves, linkedin of facebook profielen.

 • Raymond Bresching
  says:

  Even praktisch gezien: Solliciteren gaat vooral nog met een c.v. in Word. Dat lijkt me via een mobiel niet al te makkelijk.
  Wat is dan de goede weg om die 28% te servicen? Contactgegevens achterlaten om door een recruiter te worden teruggebeld? Solliciteren met een FB/LinkedIn-profiel? Jullie visie?