De beste vacaturesite van Nederland: Careerbuilder?, update

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Vandaag moet Roland weer een vacaturesite bezoeken. Ik zeg moet, want ik heb met mijn advocaat moeten dreigen omdat hij wilde afhaken na alweer een negatieve ervaring; dit keer bij Megajobs. En na eerdere bezoekjes bij Nationale Vacaturebank, Bijbanen.nl Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack had hij ineens geen zin meer om zijn opdracht te voltooien.

Maar een persona heeft natuurlijk niets in te brengen. Althans niet bij mij. Als geestelijk vader wens ik geen rebellie onder mijn persona’s. Want dan is het hek echt van de dam. Daarnaast, Roland hoeft na vandaag maar vier sites te bezoeken: Intermediair, ITjobboard, Jobnews en NUwerk. Zeg nou zelf, dat is toch een eitje…

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint natuurlijk op de homepage:

Careerbuilder | Homepage

Een bijzonder drukke en daardoor onrustige homepage; maar er is een zoekfunctie aanwezig. Alleen is direct duidelijk dat de zoekopdracht niet op de homepage kan worden uitgevoerd en Roland kan op geen enkele manier een functie uitgebreid zoeken vinden. Dat begint dus alweer bijzonder slecht, maar de advocaat is in de kamer dus Roland doet net of hij enthousiast doorgaat.

Uit arren moede voert hij maar de locatie Rotterdam in en zoekt met de quick search functie. Wat het onderstaande resultaat oplevert:

Careerbuilder | Zoekresultaat

Oei, een verfijningsmogelijkheid boven de zoekresultaten… Careerbuilder heeft duidelijk geen aandacht besteed aan de user experience. Maar dat was ook al op de homepage te merken. En verder is er geen mogelijkheid om de zoekopdracht met een van de zoekcriteria ter verfijnen, dus deze opdracht is faliekant mislukt.

En verder is het ook meteen duidelijk dat er geen zoek- of vefijningsmogelijkheid voor salaris is; dus opdracht 3 hoeft niet te worden uitgevoerd. Houzee!

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
Er is gelukkig wel een duidelijk aangegeven mogelijkheid om een zoekopdracht om te zetten in een vacature verzendservice per e-mail. Dus vult Roland snel zijn e-mail adres in. Om vervolgens met  deze boodschap geconfronteerd te worden:

Careerbuilder | Foutmelding

Ja, dit is toch belachelijk! Roland begint weer een rood waas voor de ogen te krijgen; hij zich nog slechts in de verte bewust van de aanwezigheid van die advocaat. Dit is gewoon te gek voor worden?

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Careerbuilder heeft een vacature. Een TEST vacature, met daarbij het verzoek: Dit is een TEST – niet reageren! Jawel, een vacaturesite van de omvang van Careerbuilder heeft blijkbaar geen eigen testomgeving…:

Careerbuilder | Vacature

Maar gezien de bui die Roland op dit moment heeft is er natuurlijk alle reden om juist wel te solliciteren. Maar eerst zoekt hij een e-mail adres waar hij een recruiter kan benaderen. Die er niet staat. Oke, dat maakt ook deze opdracht kort en hopeloos.

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden. Maar dat is natuurlijk niet helemaal eerlijk omdat het slechts om een testvacature gaat. Aan de andere kant; Roland heeft geen enkele zin om eerlijk te zijn. Er staat niets over OV in? Oke, dan krijgt Careerbuilder dus ook geen punten! Lekker puh.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Roland  klikt op de knop Nu solliciteren en krijgt dan het onderstaande scherm te zien:

Careerbuilder | Sollicitatieformulier

Geen inlog en nauwelijks invoervelden; op het laatst gaat het dan toch nog redelijk. Maar als Roland alles heeft ingevuld en op Sollicitatie verzenden klikt komt hij op iets geheel nieuws en onverwachts:

Careerbuilder | Prescreening

Kijk nou; prescreening! Dat heeft hij nog niet bij een andere vacaturesite gezien. Maar omdat dit natuurlijk een test prescreen is vult hij maar wat in. En na het verzenden van deze vragenlijst krijgt Roland dit te zien:

Careerbuilder | Bedankpagina

Kijk, dat is nou een sympathieke reactie; Roland wordt bedankt voor zijn sollicitatie. Maar de volgende vraag is natuurlijk; zou hij ook een automatische e-mail bevestiging van Careerbuilder krijgen? Ja hoor, en wel direct:

Careerbuilder | E-mail

Dat is nog eens duidelijkl Hoewel er veel mis is aan deze e-mail response ontbreekt het niet aan duidelijkheid dat een reactie van een werkgever wel even op zich kan laten wachten. Dat is natuurlijk wel grappig als het om Careerbuilder zelf gaat; maar dat terzijde. De verwachting van Roland wordt in ieder geval door Careerbuilder gemanaged. En dat is altijd goed.

Nou, hoewel Roland ook deze opdracht niet kan uitvoeren kan hij toch met een redelijk goed gevoel afsluiten.

De eindscore
De score voor Careerbuilder is als volgt:

 • Opdracht 1: 1 punt (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 3 punt (van 10)

Careerbuilder scoort 5 punten; en dat wederom een zeer armzalig resultaat. En helemaal voor een van de grootste vacaturesites ter wereld. Schandalig slecht eigenlijk…

Volgende keer: NUwerk!

Update
Na plaatsing kreeg Roland ook nog een automatische e-mail response van JobbingMall… Jawel, de vacaturesite die jaren geleden door Careerbuilder is overgenomen. En dit is wat Roland ontving:

image

Daar staat het; bovenaan, in het onderwerp: JobbingMall Sollicitatie Bevestiging (TEST CONTROLLER). Dit is toch wel ongekend armoedig. En ook nog eens de subtext: voorheen JobbingMall in het logotype van Careerbuilder. Dat is toch al geruime tijd niet meer op de website te zien…

De e-mail zelf is ook om te janken. Vooral de fantastische no-reply tekst is hilarisch!

Geef een reactie

2 Comments