Topvrouw USG People verdient minder dan collega’s

Uitzendbedrijf USG People gaat dit jaar zijn tweede bijzondere aandeelhoudersvergadering houden. Op 20 december, pal voor kerst mogen de aandeelhouders stemmen over de vier leden van de nieuwe raad van bestuur en één nieuw lid van de raad van commissarissen. De agendastukken zijn hier te vinden.

Dat ook USG People een serieuze Raad van Bestuur wil hebben, ontvouwde het bedrijf begin dit jaar al. Van dit topechelon van managers moet USG People alles bekend maken wat ook van de CEO bekend is. En dat betekent vooral: de loonstrookjes. Die zien er zo uit:

image

In de modale Nederlandse raad van bestuur verdient een CEO ongeveer eenderde meer dan de CFO, die op zijn beurt ongeveer weer een periodiekje boven de operationeel verantwoordelijke directeuren in de board is ingeschaald. Minder dan modaal doen de ondersteunende managers, zoals bijvoorbeeld de HR-directeur.

Onderbetaalde CFO?
USG People wijkt daar op één punt van af: de kersverse nieuwe CFO Leen Geirnaerdt, volgens het persbericht ‘een vrouw’, zal een achtste minder verdienen dan haar mannelijke collega’s Hans Coffeng en Eric de Jong. Geirnaerdt krijgt bovendien minder aandelen dan haar collega’s.

En dat is opmerkelijk. Wellicht heeft het met anciënniteit te maken: Geirnaerdt is een 36-jarige temidden van drie veertigers onder één vijftiger. Maar misschien heeft het wel met ervaring van doen: ze werkt sinds 2002 bij het bedrijf en bij haar promotie heeft ze meerdere echelons onder de top in één klap overgeslagen. Onderbetaald of niet, Geirnaerdt staat voor de flinke uitdaging om de CFO-positie vorm te geven, onder toeziend oog van haar voorganger en huidig CEO Rob Zandbergen.

Exitregeling

De vier te benoemen bestuurders maken aanspraak op dezelfde exitregeling als voor Herman van Campenhout gold: één jaarsalaris (inclusief pensioentoelage) en indien dat ‘kennelijk onredelijk is’, dan doet USG People er gewoon nog maximaal een jaartje bij op.

Overigens keren drie voormalige kopstukken na de totstandkoming van deze board niet meer in de top terug. Eerst vertrok Albert Klene als Executive Vice President Nederland, gevolgd door HR-directeur Evamaria de Boer. Corporate-Affairsman (lees: hoflobbyist) Leo Houwen was lid van het vroegere executive committee, maar keert in de nieuwe RvB niet terug. Volgens een woordvoerder is Houwen nog altijd Corporate Vice President en verantwoordelijk voor Communicatie en Corporate Affairs.

Geef een antwoord