Eurostat: werkloosheid Eurolanden weer 10,1%

Logotype Eurostat Het blijft lachen met Eurostat. Want vandaag kwam de statistische toko van het verdeelde Europa met de het werkloosheidscijfer voor de Eurozone van oktober 2010. En jawel, voor de derde achtereenvolgende keer is de werkloosheid gestegen naar 10,1%… Wacht even, dat kan toch niet? Jawel, in de Eurozone kan alles. Want al drie keer heeft Eurostat het werkloosheidscijfer van de vorige maand naar beneden bijgesteld; ook dit keer dus:

Compared with the rates published in News Release 162/2010 of 29 October 2010, the September 2010 unemployment rate has been revised from 10.1% to 10.0% for the euro area

Ja, het is best moeilijk om werkloosheidscijfers vast te stellen… En dat terwijl het om de cijfers over oktober gaat. Maar ja, een groot aantal Eurolanden moet natuurlijk haar uiterste best doen om de cijfers zodanig te manipuleren dat het er nog een beetje uitziet. En dat kost blijkbaar heel veel tijd…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en zijn per definitie niet te vertrouwen (denk maar aan de cijfers van het BBP…):

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (november 2008 – oktober 2010)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (november 2008 – oktober 2010)

Met uitzondering van Italie zitten alle andere PIIGS landen (ruim) boven de 10% werkloosheid. Maar aangezien Berlusconi een spitting image van een mafiabaas is, verwacht ik dat de werkelijke werkloosheid in dit fraaie land ook in werkelijkheid ook boven de 10% zal liggen.

Frankrijk en Belgie doen beiden hun uiterste best om de 10% werkloosheid te bereiken en gezien de berichten in het financiele nieuws zal dat ook op afzienbare termijn gaan lukken. Beide landen staan op de rol om hun schuld niet langer meer te kunnen financieren. En dat betekent een ‘reddingsoperatie’ door ECB en IMF waardoor de werkloosheid ongekend zal gaan stijgen.

En dan hebben we Duitsland en Nederland. De degelijke landen die hun best doen om de staatsschuld niet te hoog te laten oplopen en evenmin pensioenen plunderen om een budget passend te maken. Twee landen die een Euro waardig zijn maar uitsluitend moeten bloeden voor het gerotzooi van de meeste andere Eurolanden.

Ja, het is een fraai stel daar in Euroland. Een gemiddelde werkloosheid van boven de 10% zal nog heel lang blijven bestaan ben ik bang. En al helemaal als de cijfers van Griekenland en Italie eens objectief worden vastgesteld. Dat zou een hoop schelen…

Geef een reactie

2 Comments