Vacatures per regio: een fijne week

Vacatures per regio, positief En jawel, ondanks sneeuw en vorst zijn de regio’s deze keer niet stuk te krijgen. Want net als vorige week is er een gezonde groei te melden in het aantal vacatures over de afgelopen drie weken. Waarbij vooral de ontwikkeling van West-Nederland me erg vrolijk maakt.

Tenslotte is de grootste regio van Nederland ook een regio die maar zeer beperkt boven de resultaten van vorig jaar uitsteekt en ook nog eens een zeer grote achterstand heeft op de resultaten van 2008. Zou het door de grote component aan zakelijke dienstverlening komen? Het lijkt me een logische aanname…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 45 – 47 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 45 – 47 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: 0,0%
  • West-Nederland: +0,2%
  • Oost-Nederland: 0,0%
  • Noord-Nederland: +0,1%

Een fraaie week, zo durf ik de resultaten toch wel te omschrijven. En het beeld van de grafiek stemt de mens ook positief. Alle regio’s steken (behoorlijk) uit boven de resultaten van 2009; en zoals te doen gebruikelijk is Noord-Nederland ook gezonder dan in 2008. Met andere woorden; gezien de omstandigheden gaat het best lekker.

De grootste onzekerheid voor de komende maanden is misschien wel de Euro geworden. Of liever gezegd, de landen binnen de Euro die op een onverantwoorde manier met hun schulden en met de ondersteuning van hun banken zijn omgegaan. Hoewel de Euro weer snel in waarde afneemt (goed voor de export) is de totale ontwikkeling zeer slecht voor het vertrouwen. Ik ben benieuwd wat dat voor een impact gaat hebben op de behoefte aan personeel; ook in Nederland.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Alleen Zuid-Nederland doet niet mee met de stijgingen; en hier is de daling te klein om meetbaar te zijn met 1 cijfer achter de komma. Dus dat valt ook wel mee. Het beeld is fraai, over enkele weken wordt dat overigens totaal anders omdat we dan in de traditionele decemberdip belanden. Maar dat is voorlopig niets om je ongerust over te maken.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord