Wat ben jij een chagrijnig stuk vreten

Vorige week heb ik een prijsje gewonnen voor mijn blogs op ikki, RecruitmentMatters en MSIMG. De reden dat ik ooit begonnen ben met bloggen, is vooral omdat ik het leuk vind om met de mensen om mij heen, mijn hersenspinsels te delen. Mijn eigen Blog , op LinkedIN ( MSIMG)  is in het begin heel lang maar 20 man groot geweest. Vooral vrienden onder elkaar. Mensen als Ivo, Dave, Egbert, Jelle en een handje vol andere. Waarom: het was vooral het delen van humor. Humor die wij vaak miste op het werk. Humor delen met anderen is dan ook een groot goed.

Ik heb in mijn loopbaan heel wat sollicitatie gesprekken gevoerd. Aan het eind van een goed sollicitatie gesprek leren meeste recruiters en hr professionals te vragen “Heb jij nog vragen?”. Een vraag die bijna nog nooit een sollicitant mij heeft gevraagd is: “kan ik hier ook een beetje lachen ?”. Ik zelf zou doodgaan in een omgeving waar er niet wordt gelachen. Ik wil mensen enthousiasmeren, imponeren en inspireren, maar vooral laten lachen.

Mensen die mij kennen weten dat ik humor op de werkplek belangrijk vind. Het zorgt ervoor dat sommige mensen mij de Nar van Recruitment noemen, of nog erger, vandaag noemde iemand mij de Ralph Imbar van Recruitment. Ik denk altijd zo, je bent kandidaat  jij bent  op zoek naar een baan, word je dan liever door een vrolijke recruiter gebeld, die in is voor een grapje, of een chagrijnig stuk vreten. Blijdschap is een eigenschap waar meeste mensen gevoelig voor zijn.

Voor mij zijn collega’s van essentieel belang, voor het wel of niet kunnen lachen op de werkplek.  Suffe collega’s zijn dodelijk. Zo’n zeik wijf op de afdeling die graag over Franse films wil praten. Conclusie ?  Je hebt wel collega’s nodig, die ook een beetje grappig zijn en jouw humor delen. Je hebt ook van die collega’s die grapjes maken als:

Het is geel en als je het in oog krijgt ga je dood…….inderdaad een intercity”.

Moet je morgen werken ?……… “Nee ik ben Morgan Freeman”

Slaap je thuis ?………………………”Nee ik denk dat ik bij Brad Pitt”

En mijn favotiet: Waar ken jij Gloria Estefan ?

Leuk voor een dag, maar na 2 jaar gaat het echt vervelen, kan ik vertellen uit ervaring. Voor het eerst werk ik in een 100% mannen bedrijf. Iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Het werken met mijn collega Dennis Huijzers is, als het werken met het liefdeskind van Johnny Knoxville en Party Boy van Jack Ass. Mijn collega Nourdin, lijkt wel een stille Willy, maar heeft de humor van Eddie Murphy. Ik daarbij als Ralph Imbar en je hebt een bizarre combinatie. Je krijgt toch al snel een beetje onderbroekenlol met mannen onder elkaar. Gelukkig hebben wij sinds kort Chantal erbij die nu al een soort zuiverende werking heeft. Aan de andere kant ik heb nog nooit een afdeling waar alleen maar vrouwen werken gezien waarvan ik dacht….nou dit is gezellig. Vrouwen onder elkaar kunnen echt vals zijn…..heb ik in de Linda en Cosmo gelezen.

Dus man/vrouw  balans is ook goed voor de humor op de afdeling. Een afdeling waar alleen mannen rond lopen met “trek eens aan mijn vinger”, is niet goed voor de kwaliteit van de humor . Bij de vrouwen is de continuïteit van de humor in gedrang. Vooral door vrouwen die moppen gaan vertellen en dan altijd de clou vergeten. Continuïteit en kwaliteit van humor is erg belangrijk .

Sommige mensen zijn redelijk fantasieloos. Dat zie ik aan sommige reacties op RecruitmentMatters op mijn stukjes. De ene noemt het schriftelijke muzak, andere pareltjes van wijsheid, maar vooral slap gelul.  Prima maar wees dan origineel in je reactie. Ga niet elitair ouwe hoeren en zeggen dat je het beter weet. Als dat echt jouw houding in het leven is, heb ik wat vragen voor jou ;

Vraag jij je nooit af waarom jij zo weinig vrienden hebt ?

Vraag jij je nooit af waarom niemand ooit koffie voor je haalt ?

Vraag jij je nooit af waarom je altijd alleen buiten staat te roken ?

Het is zo makkelijk om mensen af te zeiken, maar zo veel leuker om iets leuks over ze te zeggen. Dus wees blij, gebruik humor en laat mensen lachen en wees geen chagrijnig stuk vreten.

@martijnrecruit

Geef een antwoord

7 Comments
 • karlijn
  says:

  Briljant!!

  – Ik heb een zoon, die Elvis
  – Jennifer Lopez door!
  – Weet u waar Bruce Willis?
  – George ik snap de Clou nie.
  – Is die van Cameron, Die jas?
  – Is het goed als ik vanacht Matt Damon bij Brad Pitt, want ik ben Morgan Freeman
  – Ik ben benieuwd wanneer Bridget Maasland
  – Wist jij dat je op Justin Timerlake, en op Kylie min ook! Je bent Net King Cole!
  – Weet jij waar Guus Meeuwis?
  – Hey ken je Jody Bern al?

 • Dennis Huijzers
  says:

  Geweldig stuk! vooral het stukje over mij is geen woord van gelogen. En inderdaad humor verschilt nog al per geslacht.

  Chantal moet ook erg aan ons wennen maar ze gaat er buitengewoon goed mee om en weet het een plaats te geven. Ze heeft redelijk grote ogen in verhouding met haar gezicht maar die ogen zijn hier nog elke dag een paar seconden groter. Knap dat ze het met zoveel succes uithoudt.

  Martijn, eindelijk weer eens een stukje waar ik in voor kom het werd tijd!

 • Judith Webber
  says:

  Hi Martijn,
  Ik vind dat je volkomen gelijk hebt, lachen tijdens je werk is heel belangrijk, humor relativeert, hoe belangrijk is het nu helemaal wat we aan het doen zijn als je naar het grote geheel kijkt?! Lighten up!
  Ik kan in elk geval altijd heerlijk met je lachen, laten we dat vooral blijven doen…
  Met pure groet,
  Judith

 • Dave Vervoord
  says:

  Martijn,
   
  Wat heb ik dit soort stukjes gemist, “feel good” op een half A4-tje.
  Blijf vooral je eigen stukjes schrijven en laat de azijnzeikers en professionele bemoeials maar lullen. Jij blijft voor altijd mijn guru.