Breaking news: vacatures in november

Tevreden Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar als je er twee ziet ga je toch lichtjes twijfelen. Jawel, voor de tweede achtereenvolgende maand is het volume aan nieuwe vacatures hoger dan in overeenkomstige maand van 2009. Na oktober is nu ook november in het zwart geëindigd . Weliswaar slechts 3,5% hoger, en daarmee aanzienlijk lager het verschil van 10,6% in oktober, maar toch.

We lijken dus voorzichtig de weg omhoog te hebben gevonden. Net op het moment dat Europa heeft besloten het sterfproces van de systeembanken en de Euro te verlengen. Dat is wel heel triest, want hiermee wordt enig economisch herstel waarschijnlijk in de knop gesmoord. Maar wie heeft ooit een politicus op gezond verstand kunnen betrappen?


Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in november over de afgelopen vier jaar:

Nieuwe vacatures in de maand november, 2007 – 2010

Nieuwe vacatures in de maand november, 2007 – 2010

Fraai om te zien dat november 2010 boven het resultaat van 2009 uitsteekt; schokkend om te zien hoeveel hoger de kolommen van 2007 en 2008 zijn. Met andere woorden, er is nog een forse weg naar volledig herstel af te leggen. Maar er is in ieder geval een begin gemaakt.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. Verder is in grijs de doorrekening van de trend tot eind 2010 opgenomen. En dat geeft het volgende beeld:

image

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – januari 2010 / december 2010

Drie maanden geleden leek de index nog op 70,0 uit te komen, twee maanden geleden was 70,3 de verwachte uitkomst, een maand geleden 71,5 en nu is het 72,3! Met andere woorden, op basis van deze voorspelling gaan we het jaar feestelijk uitluiden. Dat wordt een knallend uiteinde!

Ik ga me niet wagen aan voorspellingen voor 2011; teveel hangt af van macronieuws uit de VS, Azie en ons eigen Eurolandje. Het is ongetwijfeld bekend dat ik zeer somber gestemd ben over al dat macronieuws. En als dat gesomber uitkomt dan gaan we een zeer slecht 2011 tegemoet. Ik hoop maar dat ik ongelijk krijg.

Geef een antwoord

1 Comment
  • Raoul van Heese
    says:

    Jij somber?  😉

    Morgenavond wordt bekend dat Spanje en Portugal het WK van 2018 mogen organiseren. De geprognotiseerde winst van dit speeltje gaat de 1,2 miljard (belastingeffect NL-B) natuurlijk ruimschoots te boven. En Blatter, de nieuwe Julius Ceasar, wordt de nieuwe ‘president’ van Europa. Brood en spelen en het volk houdt zich koest. 😉

    Kop op Marc, het jaar is bijna voorbij!