De beste vacaturesite van Nederland: NUwerk.nl?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Ik heb als Brugman moeten praten om Roland weer aan de slag te krijgen. Gelukkig is het uiteindelijk gelukt, al heeft het wel even geduurd. Waarvoor mijn excuses. Vandaag bezoekt hij NUwerk.nl, onderdeel van de succesvolle Sanoma nieuwssite Nu.nl. Hij heeft ondertussen al Careerbuilder, Megajobs, Nationale Vacaturebank, Bijbanen.nl Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack bezocht, dus het einde komt in zicht.

En dat zal hem ongetwijfeld goede moed geven; tenslotte hoeft hij na deze nog maar drie vacaturesites te bezoeken: Intermediair, ITjobboard en Jobnew. Dat stelt nauwelijks meer iets voor; en hij is ondertussen wel redelijk gehard uit de strijd gekomen…

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint natuurlijk op de homepage:

NUwerk.nl | Homepage 

Het is duidelijk; NUwerk heeft niet kunnen kiezen. Wat een gruwelijk druk scherm is dit. Maar er is een zoekfunctie aanwezig met tevens de hyperlink Zoek uitgebreid. En dat is waar Roland natuurlijk op klikt:

NUwerk.nl | Uitgebreid zoeken

Nou, niet alle criteria zijn te vinden, maar misschien zijn er nog wel aanvullende verfijningsmogelijkheden. Eerst maat eens zoeken met de criteria die wel aanwezig zijn.

Als Roland met de beschikbare zoekmogelijkheden een zo goed mogelijk selectie heeft gemaakt en op de Zoek knop drukt, krijgt hij vervolgens dit te zien:

NUwerk.nl | Zoekresultaat

Kijk eens aan! De eerste site met bijzonder duidelijk de gekozen selectie in beeld; inclusief de mogelijkheid om die selectie aan te passen. Fraai! En verder een serie facets, waarbij het ook meteen duidelijk dat er geen zoek- of vefijningsmogelijkheid voor salaris is; dus opdracht 3 hoeft niet te worden uitgevoerd. Houzee!

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
In bovenstaand zoekresultaat is ook direct duidelijk dat Roland een vacature verzendservice per e-mail aan kan maken, via de hyperlink Stel vacaturemail in. Roland doet een schietgebedje (laat er alsjeblieft geen registratie nodig zijn) en klikt vervolgens op de hyperlink:

NUwerk.nl | Inlogscherm

Helaas… zijn schietgebed is niet verhoord. Ook bij NUwerk.nl moet Roland zich registeren als hij tenminste nieuwe vacatures per e-mail wil ontvangen. Wat is dit toch een onzin. Laat hem toch gewoon alleen een e-mail adres invoeren!

NUwerk.nl | Registratieformulier

Roland schiet licht in de stress als hij ziet wat hij allemaal moet invoeren. En hij krijgt fibrillerende hartkleppen als hij de captcha ontdekt. Is NUwerk.nl nou helemaal betoeterd? Hij wil gewoon vacatures per e-mail ontvangen, verder helemaal niets. Moet hij de luiheid van NUwerk.nl dan ook nog eens compenseren door te bewijzen dat hij een mens is? Regel dat toch zelf goed! Waarom kan Sanoma wel allemaal iPad applicaties de wereld in slingeren maar geen simpel registratieproces bedenken. Schokkend!

En nog schokkender; wat betekent die checkbox Ja, ik ontvang graag de vacaturemail? Hij registreert zich toch om zijn gekozen vacaturemail te ontvangen? Is deze checkbox dan iets anders? Een gehaaide poging van Sanoma om Roland te spammen? Volstrekt onduidelijk en daarmee volledig fout.

Nog stompzinniger is natuurlijk de checkbox Ja, ik ontvang graag leuke informatie van Sanoma Digital en haar partners. Wat is dit nu weer? Hoe weet Sanoma wat Roland leuke informatie zou vinden? En wie zijn haar partners allemaal?

Opvallend afwezig is een privacyverklaring in context. Oftewel, Sanoma vind het belangrijker om Roland te spammen dan om Roland te informeren over hoe met zijn gegevens wordt omgegaan. Om maar even de prioriteiten van dit bedrijf duidelijk op een rijtje te zetten…

En het wordt nog idioter. Want als Roland de checkbox Ja, ik ontvang graag de vacaturemail aanvinkt, krijgt hij dit te zien:

NUwerk.nl | Regitratieformulier, detail

 

Godverdegodver!, wat is dit voor ronkende onzin? Roland heeft op de hyperlink Stel vacaturemail in geklikt. En nu moet hij helemaal opnieuw beginnen? Dacht het niet! Deze opdracht is faliekant mislukt; Roland stopt per direct.

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Tja, Roland moet contact opnemen met de recruiter via e-mail, maar daar heeft hij een beetje een probleem. Want in een vacature van Sanoma Digital staat een tekst die er zo uitziet:

NUwerk.nl | Vacature, detail

Met andere woorden; er is een e-mail adres, maar dat is uitsluitend bedoeld om te solliciteren. En de recruiter kan alleen via de telefoon worden benaderd? Dat is verdomde onhandig, want op deze manier kan hij een contact opnemen met de recruiter. Maar hij voelt zich vandaag in een burgerlijk ongehoorzame bui en besluit gewoon toch contact op te nemen via het e-mail adres dat bedoeld is voor een sollicitatie.

En dus heeft Roland onderstaande tekst verstuurd:

Beste [],

In het kader van een onderzoek naar de beste vacaturesite van Nederland door het weblog RecruitmentMatters benader ik je hierbij langs deze weg om te bepalen hoe lang het duurt voordat ik een reactie van je ontvang.

Met vriendelijke groet,

En Roland krijgt al snel een mailtje terug…:

NUwerk.nl | Automatische e-mail response

Hahaha… Briljant… automatisch antwoord bij afwezigheid. Hier scoort NUwerk natuurlijk geen punt mee!

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden.

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Roland heeft op een functie gesolliciteerd en krijgt van de site onderstaande, bijzonder warme reactie:

Je sollicitatie is verzonden

Daar krijg je toch tranen van in de ogen…

Roland heeft nog zitten te wachten op een reactie van Sanoma Digital via een e-mail, maar ook dat kon er niet vanaf. Dus ook deze opdracht heeft Roland niet tot een succesvol einde kunnen brengen. Voor de moeite gunt hij Sanoma 1 punt. Maar dat is uitsluitend omdat hij in een goed humeur is aangezien deze test er ook alweer op zit.

Nog maar drie te gaan.

De eindscore
De score voor NUwerk.nl is als volgt:

 • Opdracht 1: 2,5 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 1 punt (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 1 punt (van 10)

NUwerk.nl scoort 4,5 punten op een totaal van 25; een belabberde score. Maar zo langzamerhand trekt Roland hier de wenkbrauwen niet langer van op.

Volgende keer: Intermediair!

Geef een reactie