De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief De afgelopen week was geen bijzonder sterke week voor de vijf grote vacaturesites van Nederland. Terwijl overall het aantal vacatureplaatsingen een gezonde groei liet zien is het gezamenlijke resultaat voor de grote vijf een lichte daling. Die overigens volledig op het conto van Werk.nl komt. Daar staat tegenover dat de groei van de andere vijf zo beperkt was dat het resultaat van Werk.nl niet kon worden gecompenseerd.

Afgezien van Werk.nl zijn de grote vacaturesites de laatste tijd een toonbeeld van stabiliteit. Er zijn geen grillige bewegingen, slechts gestage groei (in het geval van Nationale Vacaturebank en Monsterboard) of lichte daling (in het geval van JobTrack en Vacaturekrant). Rust overheerst als we richting het einde van een turbulent 2010 gaan.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl duikelt fors (-1.000 vacatures) naar beneden, en daarmee is de site de enige die een krimp laat zien. De twee grootste commerciele vacaturesites (Nationale Vacaturebank en Monsterboard) laten beiden een zeer beperkte groei zien, terwijl Vacaturekrant (+300) groeit. JobTrack blijft min of meer ongewijzigd.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Werk.nl vervolgt haar grillige koers, dit keer met een zeer scherpe daling waardoor Nationale Vacaturebank voor een week het grootste aantal nieuwe vacatures kan melden. Afgezien van Werk.nl doen de andere sites het rustig aan; met lichte dalingen of stijgingen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Nou, een duidelijk beeld lijkt me zo. Werk.nl maakt weer eens een crazy Ivan terwijl de andere sites de geleidelijkheid zelve zijn. Nationale Vacaturebank lijkt te zijn uitgetopt terwijl Monsterboard nog doorgroeit; tegelijkertijd lijkt JobTrack te zijn uitgebodemd terwijl Vacaturekrant nog verder daalt. Er zit een fraaie symmetrie in deze ontwikkeling. Maar verder heeft dat natuurlijk geen enkele relevantie…

Geef een antwoord