De VS heeft haar prioriteiten niet op orde

Amerikaanse vlag Met ingang van 1 december zijn 2 miljoen Amerikanen zonder werkloosheidsuitkering komen te zitten. Deze zogenaamde 99’ers hebben maximaal 99 weken een uitkering ontvangen; en het lijkt er niet op dat de Amerikaanse regering nog een keer de uitkeringsperiode gaat verlengen. Met andere woorden, 2 miljoen Amerikanen zijn per 1 december zo arm als kerkratten.

Volgens een groot deel van de conservatieven is de werkloosheidsuitkering een rem op het vinden van een baan. Met meer dan 14 miljoen werklozen, waarvan slechts een deel een uitkering ontvangt, is dat een volstrekt gebrek aan  inlevingsvermogen; helemaal nu de winter voor de deur staat. Maar ‘gelukkig’ verwachten de economen een groei van rond de 150.000 voor de afgelopen maand. Helaas; voor de langdurig werklozen groeit de beroepsbevolking harder, met meer dan 200.000 per maand.

Met andere woorden, de 99’ers hebben in overgrote meerderheid nauwelijks een kans op het vinden van een baan. Als je 2 jaar uit het arbeidsproces bent geweest wordt het bijzonder moeilijk om daar in terug te keren. Het is daarom redelijk te veronderstellen dat minimaal 2 miljoen Amerikanen aan de populatie zwervers kan worden toegevoegd. Nu zijn er al de nodige tentenkampen in de VS waar mensen wonen die hun huis zijn uitgezet. Dus daar kunnen deze nieuwe zwervers zich makkelijk bij aansluiten. Voedselbanken en charitatieve instellingen zijn hun enige hoop op voedsel; verder zal het voor hen bidden zijn dat de winter niet al te bar wordt.

Het is triest om te zien dat de rijkste economie van de wereld bereid is om miljarden dollars per maand weg te gooien aan zinloze oorlogen om de wereld ‘veiliger’ te maken terwijl in eigen land mensen verkommeren. Een merkwaardige set aan prioriteiten heeft dit land toch. En hoeveel van deze mensen zou een jaar kunnen leven op de bonus die Lloyd Blankfein (CEO Goldman Sachs) zichzelf en zijn huurlingen uitkeert voor het ‘fantastische’ bankjaar 2010? Maar ja, Blankfein doet het werk van God. Die 99’ers zijn slechts gewone stervelingen.

Ter afsluiting een interessante vraag: gaan we dit soort idiotie binnenkort ook binnen de grenzen van Euroland zien?

Geef een antwoord

2 Comments
 • Dirk Goossens
  says:

  Europa, zeg je?
  De ruk naar rechts ruilt het algemene belang voor het particuliere. Op zich niet erg, je kunt anderen niet dwingen om anderen te geven.
  Nederland is echter al een bananenreplubliek, of, liever, een cliëntelistisch koninkrijk.
  Met cliëntelisme komt verticalisering van de verhoudingen, of, zoals jij het noemt, idiotie.

 • Abdel
  says:

  Beste Marc,
  Ik denk daarentegen dat ze de prioriteit wel op orde hebben. Immers hebben die oorlogen tot doel om de grote concerns (Olie, Financiële Sector en Wapenindustrie die weer gelinkt is aan de Financiële sector) een grotere afzetmarkt bij te voegen. Je denkt toch niet dat die oorlogen tot doen hebben om de wereld veiliger te maken Marc :-), want dan moet je een weekendje de geschiedenis en vrijgegeven (al dan niet verplicht)  geheime documenten induiken en dan zul je zien dat veel initiatieven gericht zijn op 2 dingen. Macht en Economische dominantie. Dat dit verkeerd voor ze uitpakt is een tweede. En dan kan ik stellen dat ze inderdaad de prioriteiten (omdat ze te hoge schulden hebben) anders moeten stellen. Ik kan er heel lang over uitbreiden, met voldoende feiten en argumenten, maar misschien een keertje als we elkaar tegenkomen.. 🙂