Gaat Werk.nl eindelijk de deuren sluiten?

Logotype Werk.nl Wel volgens NRC Handelsblad, hoewel de krant dat niet met zoveel woorden zegt. De krant maakt namelijk melding van de resultaten van het werk van een externe commissie die het UWV in opdracht van minister Donner heeft doorgelicht. En die resultaten liegen er niet om. Hoewel het rapport nog niet is gepubliceerd is het natuurlijk al wel gelekt.

De commissie geeft daarbij zowel het UWV als Donners ministerie een flinke veeg uit de pan. De UWV-leiding zou, onder andere het reïntegratiebeleid, te weinig sturing hebben gegeven wat heeft geleid tot forse kostenoverschrijdingen. Tegelijkertijd zou er tussen ministerie en UWV onvoldoende communicatie zijn geweest.

Het UWV moet zwaar downsizen als gevolg van een bezuining van EUR 1 miljard in de komende vier jaar. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid niet gaan zonder het afstoten van taken. Waarbij er een Kamermeerderheid schijnt te bestaan om de arbeidsbemiddeling van het UWV over te dragen aan de gemeenten.

Met andere woorden, UWV WERKbedrijf houdt in dit geval op te bestaan. Het is werkelijk ongelofelijk! Arbeidsbemiddedeling wordt via Arbeidsbureau naar CWI naar UWV WERKbedrijf naar de gemeenten gedirigeerd in minder dan 10 jaar. Schokkende geldverspilling als gevolg van een minstens zo schokkende incompetentie.

Maar wat gaan die gemeenten dan ineens doen op het gebied van arbeidsbemiddeling? En waarom gaan de gemeenten het beter doen dan het Arbeidsbureau, CWI of UWV WERKbedrijf? Behalve goede intenties is hiervoor natuurlijk geen enkele garantie.

En wat gebeurt er met Werk.nl? Inderdaad, de vacaturesite van UWV WERKbedrijf en een volstrekt overbodige site in het online recruitmentlandschap. Ondanks een veel te ruim budget kent deze site zoveel technische gebreken en eigenaardigheden dat het de meeste niet-werkende werkzoekenden (NWW’ers) tot wanhoop drijft. Om nog maar te zwijgen van partijen die vacatures aan Werk.nl proberen aan te leveren.

Het zou natuurlijk het beste zijn als Werk.nl kom te overlijden. Hoewel ik begin dit jaar nog een voorstel heb gedaan om de technologie op een praktische manier te benutten is het onwaarschijnlijk dat een praktisch, goedkoop en logisch voorstel het binnen een ambtelijke omgeving weet te redden. En om die reden is het dan ook maar beter als er niet langer aan het dode paard dat Werk.nl heet, getrokken gaat worden.

Begraven en vergeten, en vooral niet opnieuw beginnen. Laat de gemeentes in godsnaam niet ieder een eigen vacaturesite opzetten. Of, God verhoede, gezamenlijk Werk.nl doorzetten. Laat de markt gewoon zijn werk doen. Nederland ritselt al van de vacaturesites. Benut de infrastructuur die er al is en maak afspraken met de grote vacaturesites. Keep it simple. En een stuk goedkoper…

Geef een antwoord

2 Comments