Werkloosheid VS stijgt naar 9,8%

RM_vlag_vs Gisteren publiceerde het Bureau of Labor Statistics (BLS) de werkloosheidscijfers voor de maand november. En geheel volgens verwachting zeer mager, waardoor het officiele werkloosheidscijfer van 9,6% naar 9,8% steeg. Volgens het BLS steeg het aantal banen nog met zo’n 39.000, maar dat is niet eens voldoende om de natuurlijke groei van de beroepsbevolking (ongeveer 90.000 per maand) op te vangen.

Maar het officiele werkloosheidscijfer is niet bepaald de manier waarop Amerikanen de werkgelegenheid ervaren. Zij hebben het gevoel dat ze in Spanje leven, waar een officiele werkloosheid van boven de 20% wordt gerapporteerd. De VS heeft echter zo’n enge definitie van werkloosheid dat ongeveer de helft van werkloze werkzoekenden niet wordt meegeteld. En het gaat allemaal nog veel erger worden.

Volgens een Amerikaans instituut eindigde de laatste recessie in juni 2009. Dat is een belangrijke datum om gedurende de rest van dit artikel te onthouden. Want dat geeft enig perspectief tussen wat ‘economen’ herstel noemen en wat inwoners als ‘herstel’ ervaren.

Onderstaande grafiek toont het percentage verlies aan banen voor alle recessies sinds de Tweede Wereldoorlog:

CalculatedRisk: Percent Job Losses in Post WWII Recessions

CalculatedRisk: Percent Job Losses in Post WWII Recessions

Let op: de huidige recessie eindigde in maand 18… Op dit moment is de situatie nog net zo slecht als op dat moment en we zijn bijna 18 maanden verder… Dat is anderhalf jaar voor diegenen die moeite hebben met rekenen. Anderhalf jaar! En dat niet alleen, bovenstaande grafiek toont dat de diepte en duur van deze niet-bestaande recessie ongeevenaard is in de moderne historie. Alleen de Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw was erger.

Op basis van bovenstaande grafiek zou je kunnen zeggen dat de werkgelegenheid in de VS weliswaar problematisch is, maar dat er tenministe sprake is van stabiliteit. Oftewel, de situatie wordt er niet beter op maar ook niet slechter. Voor deze optimisten is er dan de volgende grafiek die de ontwikkeling van het gebruik van de voedselbanken over de afgelopen jaren schetst:

SNAP: Food Stamp Participation

SNAP: Food Stamp Participation

Ter herinnering, de recessie eindigde in juni 2009… Toen stond het aantal Amerikanen wat gebruik maakte van de voedselbank nog op bijna 35 miljoen. In september 2010 (er zijn nog geen meer recente cijfers) was dat aantal gegroeid tot 43 miljoen… Inderdaad; de recessie is allang voorbij. Volgens economen…

In bovenstaande grafiek zijn de 2 miljoen werkloze Amerikanen die niet langer een uitkering ontvangen sinds 1 december maar ten dele meegenomen. Dit zijn werkloze werkzoekenden die de maximale periode van 99 weken hebben ontvangen. Het ziet er niet naar uit dat de overheid de uitkeringsperiode nogmaals gaat verlengen. Wat gaat betekenen dat eind 2011 ongeveer 8 miljoen Amerikanen zonder werk en zonder uitkering komen te zitten…

Misschien zeg 43 miljoen nog niet zoveel. Maat het gaat dus om bijna 14% van de Amerikaanse bevolking! Dat is het percentage van de bevolking dat afhankelijk is van voedselhulp om te overleven. Rijkste democratie ter wereld? Ehhh…

Geef een antwoord