workT: een bibliotheek zonder index

Logotype workT.nl workT.nl is een aggregator van vacaturetweets. Jawel, we hebben er een vertical ‘search engine’ bij, maar dit keer een vertical die uitsluitend op basis van tweets werkt. Nou ja, werkt is waarschijnlijk teveel eer; want hoeveel informatie over een vacatures kan je nou eigenlijk kwijt in een tweet? Maar volgens workT is het ideaal:

Voor werkzoekenden biedt workT een aantal voordelen. Zo hoeft men zelf niet meer tientallen Twitteraccounts van opdrachtgevers te volgen en heeft men alle vacature tweets bij elkaar, helder getoond en onderverdeeld in een twintigtal hoofdgroepen.

Tja, zoiets moet je natuurlijk eens van dichtbij gaan bekijken.

De homepage
Dit is de homepage van workT:

workT | Homepage 

Inderdaad, voor mensen met epileptische neigingen is dit niet de meest veilige pagine op het Web. Wat een drukte! Maar voor een site die claimt de grootste Twitter vacaturebank van Nederland te zijn moet je natuurlijk veel vacatures laten zien. En dat is precies wat workT doet. Veel vacatures tonen.

Maar ik zie uitsluitend vacatures van intermediairs, en van andere vacatureverzamelaars. Ja, daar schiet ik als werkzoeker niet erg veel mee op. Dat kan wel eens tot een enorme doublurebrij leiden… Laat ik maar eens gaan kijken in een bepaalde categorie:

workT | Resultaat voor Media, Marketing. Reclame

Dat ziet er al een heel stuk overzichtelijker uit; tenminste, de tweets van de verschillende aanbieders. Want die Vacature Tagwolk kan workT wel achterwege laten. Volslagen zinloos natuurlijk.

En het is meteen duidelijk dat die tweets van de usual suspects komen. Een aggregator, een intermediair en een vacaturesite. What’s new. Oftewel dezelfde superintermediation die je ook bij de ‘traditionele’ aggregatoren hebt (Indeed, SimplyHired, etc.) maar dan met heel wat minder informatie waarop je kan filteren. Want in plaats van een uitgebreide vacaturetekst krijg je maximaal 120 tekens en een tinyURL te zien. Veel plezier met zoeken…

Oftewel workT is een vertical met heel weinig informatie per vacature. Waarmee workT nog minder zinvol is dan de bestaande verticals. Die bieden tenminste nog een uitgebreide zoekfunctie en facets. Functionaliteit die workT op basis van de beschikbare informatie nooit kan bieden. Waarmee het principe van een vertical direct onderuit wordt gehaald. Want als je veel informatie bij elkaar brengt maar je hebt geen goede manier om daarin te kunnen zoeken; wat heb je dan aan die informatie? Het is als een bibliotheek zonder index. En dan nog eens een bibliotheek waar dezelfde boeken meerdere keren voorkomen.

Alleen waarde voor adverteerders?
workT heeft daarmee uitsluitend ‘waarde’ voor de adverteerders. En dat blijkt ook wel; want met name de advertentiemogelijkheden zijn nogal uitgebreid. Waarbij er naast gratis mogelijkheden (het laten opnemen van de twitterfeed) ook allerlei paid-for varianten zijn. Het hoeft geen betoog dat intermediairs en andere aggregatoren van de gratis variant gebruik maken.

De paradox van workT is dat succes aan de adverteerderskant een falen aan de werkzoekerskant tot gevolg heeft. Wat uiteindelijk zal leiden tot een falen aan de adverteerderskant. Hoewel dit waarschijnlijk lang zal duren; tenslotte is gratis adverteren altijd aantrekkelijk. Zelfs een zeer kleine feed vanuit workT naar de eigen site heeft dan al zin.

Adverteerders moeten zich via de website aanmelden:

workT | adverteren

Met andere woorden, workT voert een controle uit of de tweets inderdaad vacatures bevat. Maar waarom staat er dan voor werkzoekers deze tekst op de site?:

workT | Ongewenst? 

Hmmm… zou workT haar werk afwentelen op werkzoekers? Of noemen we flagrante luiheid tegenwoordig niet co-sourcing?

Conclusie
workT is een vertical search engine en daarmee per definitie overbodig. Maar omdat de site een vertical search engine op basis van tweets is, gaat die overbodigheid nog een stapje verder. Je hebt er als werkzoeker vrijwel niets aan. Tenzij je bereid bent door een tsunami aan tweets heen te worstelen om die ene relevante vacature te vinden. Een uiterst inefficient proces.

Achtergrond
workT.nl is een site van mySocialNetwork VOF met als vennoten Jos Jaspers en Cees van Dongen.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Jos Jaspers
  says:

  Marc,
  Als eerste bedankt voor de review. We zijn gek op feedback, met name op de kritische variant. Daar kunnen we wat mee. Je haalt een aantal punten aan in je review waar ik een korte reaktie op wil geven.
  Om te beginnen de homepage die als druk ervaren wordt. Dat de homepage vrij vol is zullen we niet ontkennen. Feit is, dat met het tonen van 1000+ (vacature)tweets per dag en alle andere zaken die we onder de aandacht willen brengen, het lastig is om een rustige pagina te bouwen. We vinden zelf dat de homepage er toch redelijk gestructureerd uit ziet, dat alle informatie snel toegankelijk is en dat de meest belangrijke informatie, vacatures, duidelijk zichtbaar zijn.
  Wat betreft het zoeken op de site en het feit van dubbele tweets/vacatures. Met deze constatering zijn we het volledig eens. Bij de start van workT zo’n 3 weken geleden, hadden we niet voorzien dat we zoveel Twitter accounts tegen zouden komen die dezelfde vacatures rondsturen. Daarnaast is het standaard zoekmechanisme in de site niet toereikend om goed door de enorme hoeveelheid vacature-tweets te zoeken. Dat we ons van dit probleem bewust zijn, kun je lezen op onze blog van 1 december (http://workt.nl/2010/12/01/update-1-december-2010/, akties komende periode, punt 3 en 4). Dit verklaart direct ook de aanwezigheid van de tagcloud, op dit moment is het een extra manier om toch gericht bij de juiste vacature tweets uit te komen.
  Afsluitend denk ik dat, na het lezen van jullie reviews over andere vacaturesites die volgens jullie nogal wat te wensen overlaten, er ruimte is voor een verfrissende insteek. Wij hebben dan ook gekozen om vacatures te delen gebaseerd op tweets, voor een grote groep werkzoekenden zal dit een waardevolle toevoeging zal zijn. Daarnaast zijn er voor opdrachtgevers veel verschillende manieren om te adverteren, zelfs gratis of tegen zeer lage kosten.
  Dat het met de uitvoering beter kan zijn we het zoals gezegd mee eens. Met een tweetal punten, het zoeken en dubbele vacatures, zijn we druk in de weer en zal op zeer korte termijn verbeteren.
  Nogmaals bedankt voor je review.
  Jos Jaspers
  mySocialNetwork