Vacaturesite top 10: minimale stijging

Vacaturemonitor, positief Ook deze week is er een stijging te melden, maar deze is nauwelijks met het blote oog waar te nemen. Was het verleden week bijna 153.000 vacaturesplaatsingen over de afgelopen drie weken; deze week kan ik eenzelfde getal melden. Alleen is het aantal nog iets dichter bij de 153.000. Helaas zakt het verschil met 2009 van 10,6% naar 9,3%. Hoewel, dat is nog altijd een zeer goed resultaat.

Dit beeld is niet te vinden in het aantal unieke vacatures. Hier is het verschil met 2009 fors gedaald ten opzichte van de vorige week: van 6,5% naar 3,7%. Iets minder dan een halvering. Aan de andere kant; twee weken geleden stond dat verschil nog op 2,4%; het resultaat van deze week is dus nog altijd beter.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 46 – 48)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 46 – 48)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: -0,5%
  • Nationale Vacaturebank: +0,2%
  • Monsterboard: -0,1%
  • DOVAjobs: +0,2%
  • Megajobs: +0,3%
  • JobTrack: -0,1%
  • Careerbuilder: +0,3%
  • Vacaturekrant: -0,2%
  • Gus.nl: -0,1%
  • Randstad: 0,0%

Een bijzonder gezicht, ook al is het een snapshot van drie weken. De drie grootste vacaturesites laten een fors lager marktaandeel zien in vergelijking met verleden jaar terwijl de kleinere sites in overdaad een vrijwel vergelijkbaar of aanzienlijk hoger marktaandeel tonen. Alleen JobTrack valt in dit verband enigszins uit de boot.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Oops… Werk.nl heeft blijkbaar het nieuws gehoord en is alvast aan het afbouwen. Een goede ontwikkeling, en eentje die Nationale Vacaturebank zeer dicht bij de eerste plaats brengt zonder er iets voor te hoeven doen. Tenslotte laat laatstgenoemde site de laatste tijd een vrijwel rechte lijn zien qua marktaandeel. Heel knap. Ook Monsterboard is behoorlijk stabiel de laatste tijd al gaat hun marktaandeel iets meer heen en weer.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

2 Comments