Weifelend TMG strikt Herman van Campenhout

qa Herman van Campenhout wordt definitief de nieuwe topman van Telegraaf Media Groep (TMG). Dat is het resultaat van de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) die TMG gisteren hield. De voormalig CEO van USG People zal vanaf 16 februari het krantenconcern leiden.

Dat TMG het tussendoortje van Van Campenhout bij USG People het liefst vergeet, blijkt uit de geluidsopname van de vergadering. Volgens het bedrijf zijn ‘die paar maanden bij USG […] voor ons niet echt van belang.’

Dat laatste zei president-commissaris Alex van Puijenbroek in reactie op een salvo van kritische vragen over de benoeming van Van Campenhout. Die vragen waren afkomstig van Geert Koster van de Vereniging van Effectenbezitters. Wij citeren het lichtelijk kribbige onderonsje van de beide aan de tongval te horen volbloed Brabanders.

Koster: ‘Hoe bent u bij de heer Van Campenhout terechtgekomen?’
Van Puijenbroek: ‘Na veel omzwervingen. Er waren veel kandidaten.’

Koster: ‘Voor welke kwaliteiten van de heer Van Campenhout bent u dan gevallen?’
Van Puijenbroek: ‘Dat moet in de praktijk nog blijken, maar ik denk dat vooral zijn manier van leiderschap van belang is voor deze onderneming. Met name zijn sterke punt van het motiveren en inspireren van mensen. En ik hoop dat ik gelijk krijg.’

Koster: ‘Dat hoop ik ook. Maar toch nog een vervelend puntje dat wij als VEB toch willen aansnijden. Ik neem aan dat u bekend bent met de problematiek bij USG People in het verleden?’
Van Puijenbroek: ‘Ik lees de krant, ja.’

Koster: ‘Ik vroeg me af hoe u daartegen aankijkt en hoe u probeert te voorkomen dat in de toekomst hetzelfde gaat gebeuren bij de Telegraaf Media Groep?’
Van Puijenbroek: ‘Nou, hetzelfde gebeuren kan niet, want bij ons is de ontslagvergoeding gemaximeerd op 12 maanden. Plus vakantie. Dus hetzelfde kan niet.’

Koster: ‘Nee, dat bedoel ik niet. Maar dat de CEO zo snel binnen vijf maanden weg zou gaan. Dat zou natuurlijk niet goed zijn.’
Van Puijenbroek: ‘Voor ons is van belang de ervaring en de kennis die de heer Van Campenhout heeft opgebouwd bij zowel Shell als de laatste 9 jaar bij Reed Elsevier. Die paar maanden bij USG zijn voor ons niet echt van belang.’

Koster: ‘Welke kennis bedoelt u dan precies, als ik vragen mag?’
Van Puijenbroek: ‘Nou, wat ik u zojuist voorgelezen heb: de kennis van de overgang naar digitaal, het mensen leiding geven; hij heeft zéér veel ervaring, ook in het buitenland. Hij heeft op diverse plaatsen in de wereld gewerkt, spreekt diverse talen. Nou. Ik denk dus dat we daarom tot deze keuze gekomen zijn.’

‘Kwaliteit? Dat moet in de praktijk nog blijken.’
Van Puijenbroek is niet alleen president-commissaris van TMG, hij is bovendien dé representant van de textieldynastie Van Puijenbroek die met ruim 30 procent van de aandelen de touwtjes van het mediaconcern van wakker Nederland in handen heeft.

In feite is Alex van Puijenbroek de Alex Mulder van TMG. Van Campenhout en Van Puijenbroek zullen de komende maanden chemisch moeten gaan reageren, wil de benoeming een succes worden. De voorzichtigheid van Van Puijenbroek – ‘ik hoop dat ik gelijk krijg’ – is veelzeggend.

Achtenhalve ton max
Van Puijenbroek heeft zich overigens goed ingedekt. In geval van een mismatch hoeft TMG niet zo veel geld kwijt te zijn als USG People. In het worst-case scenario zal een mismatch TMG één jaarsalaris plus vakantietoeslag kosten, zo meldt het remuneratierapport. Maar vanwege een opzegtermijn van 5 maanden, komt daar nog een klein halfjaar bovenop. Al met al komt de maximale uitkering bij mismatch uit op EUR 847.000 – substantieel lager dan de EUR 1,467 miljoen van USG People, dat nog altijd niet bekend heeft gemaakt hoe dat bedrag precies is opgebouwd.

Overigens zal TMG naar eigen zeggen eerst uitgaan van de kantonrechtersformule: voor elk gewerkt dienstjaar krijgt een gedwongen ontslagen CEO met de leeftijd van Van Campenhout anderhalf maandsalaris.

Geef een antwoord

1 Comment