De grote vijf: aantallen vacatures

De grote 5, positiefDe afgelopen week was een rustige, zij het positieve week voor de grootste vijf vacaturesites van Nederland. Een positieve week dus waarbij desondanks de nodige verschillen konden worden genoteerd. Met als positieve uitschieters Werk.nl en Vacaturekrant die beiden een sprongetje maakten.

We zitten ondertussen alweer ruim een week in december, traditioneel de maand waarin in de weken van Kerst en Oud en Nieuw de vacaturevolumes een duikvlucht maken. Maar 2010 is een 100% werkgeversjaar (de feestdagen vallen op de weekeinden) dus wie weet, valt het dit jaar een keertje mee met die dip.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl weet zich weer redelijk te herstellen (+400); Vacaturekrant laat een vergelijkbare groei zien. Tegelijkertijd laat JobTrack een lichte daling (-200) zien terwijl Nationale Vacaturebank en Monsterboard een pas op de plaats maken. Een zeer gevarieerd beeld dus deze week.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Zowel Werk.nl als Vacaturekrant laten een ferme stijging in het wekelijkse vacaturevolume zien; ook bij Monsterboard en Nationale Vacaturebank is er sprake van een stijging, zij het een aanzielijk gematigder variant. Eigenlijk is alleen JobTrack de partypooper met een daling van het wekelijkse volume aan nieuwe vacatures.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Ondanks de sterke stijging in het aantal vacatures in de afgelopen week is Werk.nl nog altijd aan het dalen in vacaturevolume volgens JobFeed. Dit wordt veroorzaakt door het gemiddeld hogere aantal nieuwe vacatures in de voorgaande weken. Vacaturekrant weet zich te handhaven op het relatief hoge volume aan vacatures en blijft daarmee dicht in de buurt van JobTrack dat nog altijd een lichte daling laat zien.

Nationale Vacaturebank en Monsterboard laten een kleine verstoring zien in hun vrijwel synchrone patroon aan verandering van de afgelopen periode. Deze week is er namelijk een miniscule groei van Nationale Vacaturebank terwijl Monsterboard er een eveneens miniscule daling tegenaan gooit.

Geef een antwoord