De beste vacaturesite van Nederland: Jobnews?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Lachend begint Roland vandaag met een bezoek aan Jobnews. Is het omdat hij weet dat hij een goede ervaring bij deze vacaturesite gaat krijgen? Nee, eerlijk gezegd verwacht hij een slechte ervaring. Maar dat deert Roland helemaal niets. Want Jobnews is de voorlaatste site die hij moet bezoeken van RecruitmentMatters. Hierna hoeft hij alleen nog een bezoekje af te leggen bij ITjobboard en dan is hij er vanaf. En hij heeft zichzelf bezworen nooit, maar dan ook nooit meer naar een vacaturesite te gaan.

Ondertussen heeft Roland alweer een indrukwekkende rij aan vacaturesites bezocht:  Intermediar, NUwerk.nl, Careerbuilder, Megajobs, Nationale Vacaturebank, Bijbanen.nl, Vacaturekrant, Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint als altijd op de homepage:

Jobnews | Homepage

Dat is voor het eerst! Roland ziet dat Jobnews op haar homepage een uitgebreid zoeken functie heeft geplaatst. Bijzonder…

Maar zo kan hij direct met een deel van de zoekcriteria aan de slag, eens kijken of hij in het zoekresultaat de zaak nog verder kan verfijnen met de resterende benodigde criteria:

Jobnews | Zoekresultaat

Nope, dat gaat niet lukken… Daarmee is ook opdracht 3 weer eens van de baan en dat is alleen maar prettig. Hoe minder werk des te eerder is ook deze klus geklaard…

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
In bovenstaand zoekresultaat is niets te vinden wat ook maar een hint geeft dat er een e-mail verzendservice kan worden aangemaakt. Dit gaat lekker, denkt Roland. Op deze manier ben ik nog voor de file thuis!

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Er zijn een tweetal vacatures aanwezig bij Kluwer, de moeder van Jobnews. Maar deze vacatures bevatten geen enkele informatie waarmee Roland contact kan opnemen met de recruiter via e-mail. Dus ook deze opdracht is niet uit te voeren. Roland voelt zich steeds vrolijker worden!

Opdracht 5. Geeft de vacature uitleg over bereikbaarheid via OV? 
Nee, helemaal niets te vinden.  Hoezee?

Opdracht 6. Solliciteer online en neem contact op met recruiter op basis van contactgegevens in de e-mail
Dan maar eens kijken of hij wel contact met een recruiter kan opnemen als hij eenmaal op een van de functies heeft gesolliciteerd. Maar als hij bij de geselecteerde vacature op de hyperlink Solliciteer online heeft geklikt, krijg hij vervolgens dit te zien:

Wolters Kluwer | Vacature zoekscherm

Hahaha, Roland moet opnieuw zoeken! Wat denkt Kluwer wel? Dat ze een kandidaat kunnen mangelen? Weg ermee, denkt Roland en stopt per direct. Want dit is echt te slecht voor woorden!

De eindscore
De score voor Jobnews is als volgt:

 • Opdracht 1: 4 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 0 punten (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 0 punten (van 10)

Jobnews scoort 4 punten op een totaal van 25; een uiterst belabberde score. Nog erger, buiten de punten verzameld bij het selectieproces scoort Jobnews een dikke, vette nul op alle andere punten. Sweet…

Volgende keer de laatste kandidaat: ITjobboard!

Geef een antwoord

10 Comments
 • Nico van der Wel
  says:

  Ik heb met veel interesse (en plezier) Roland z’n verslagen gelezen. Ik begrijp dat het hier de algemene vacaturesites betreft en zou het leuk vinden als Roland z’n blik ook eens zou kunnen richten op enkele sector-specifieke vacaturesites.

  Omdat wij graag leren van andermans beleving van onze sites, hou ik me aanbevolen voor een kritische blik op onze ICT site en/of Zorg site.

  Nico van der Wel
  Directeur All4jobs BV

 • Jelle Verdoodt
  says:

  Ik stel me eigenlijk ook wel de vraag af of elke werkzoekende zo een afkeer heeft tegen inloggen.
  Super dat je niet moet inloggen om te solliciteren of om een e-mailservice aan te maken, maar ik denk dat een hedendaagse werkzoeker wel gemotiveerd genoeg is om even een paar zaken in te geven zodat hij die e-mailservice netjes kan bijhouden en weetikwat er nog mogelijk is met een account.  Uiteindelijk moet je dat maar 1 keer doen op die website. Niet? En zolang je geen 1000 dingen moet invullen om een account aan te maken valt dat toch wel mee.

  • Marc Drees
   says:

   Je kan een werkzoeker zo’n beetje alles laten doen, afhankelijk van het paniekniveau. Maar als je een werkzoeker een prettige ervaring wil bieden (en zo je conversie maximeren) is het verstandig na te denken over wat wel en niet noodzakelijk is in een proces. Het vangen van persoonsgegevens is weliswaar aantrekkelijk voor een vacaturesite, maar het invoeren van die persoonsgegevens is volstrekt overbodige inspanning voor een werkzoeker. En wat overbodig is zou verboden moeten worden.

  • Marc Drees
   says:

   Natuurlijk, hoe kan ik zo dom zijn! Laten we alle vacaturesites bonuspunten geven voor abominabele kwaliteit dienstverlening! Wat een briljant idee!!
    
   Het gaat om onderzoeksvragen die een echte werkzoeker heeft. Wat slechts blijkt is dat geen van de vacaturesites in staat is op een goede manier antwoord te geven op die vragen. Waarom zou je de onderzoeksvragen in dat geval moeten aanpassen? Of zouden de vacatutresites misschien goede nota moeten nemen en hun site zodanig aanpassen dat werkzoekers wel op een fatsoenlijke, prettige en efficiente manier hun vragen beantwoord krijgen?

   • jasper
    says:

    Het enige wat ik probeerde duidelijk te maken is dat geen enkele site een redelijk score haalt. Dat het duidelijk aan de job sites ligt is wel duidelijk.

    Maar hoe kan het dan toch dat er geen 1 site in staat is de vragen van werkzoekende te beantwoorde. Je zou toch denken dat nationale en monster een marketing team hebben die dit in kaart brengen?

    En waarom staat er dan niet 1 persoon op , die wel een site ontwikkelt die aan de eisen/vragen van werkzoekende antwoord geeft, lijkt mij lucratief.

    En sorry marc dat je zo snel op je teentjes getrapt bent! alsof ik sugereerde dat je bonuspunten moet geven voor abominabele kwaliteit dienstverlening(even jou woorden)