De beste vacaturesite van Nederland: ITjobboard?

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Jawel, het is zover. Roland begint met de allerlaatste vacaturesite die hij in zijn leven ooit nog zal bezoeken: ITjobboard. Want hij heeft zich heilig voorgenomen om echt nooit meer een vacaturesite te bezoeken na de dramatische ervaringen van de afgelopen weken. Hij had niet gedacht dat vacaturesites zo lamlendig in elkaar steken

En dat wil wat zeggen, want Roland heeft ondertussen de creme de la creme van de vacaturesites bezocht: Jobnews, Intermediar, NUwerk.nl, Careerbuilder, Megajobs, Nationale Vacaturebank, Bijbanen.nl, Vacaturekrant, Werk.nl, StepStone, Monsterboard en JobTrack.

Roland gaat een zestal opdrachten tot een goed einde proberen te brengen:

 1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
 2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
 3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
 4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
 5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
 6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

Opdracht 1. Zoeken naar vacatures
De zoekopdracht begint als altijd op de homepage:

 image

Net als bij Jobnews is er bij ITjobboard geen uitgebreid zoeken functie. De homepage moet het werk doen. Wel opvallend dat de laatste twee sites deze vorm van zoeken bieden. Overigens biedt ITjobboard een zeer beperkt aantal zoekcriteria.

Het zoekresultaat ziet er als volgt uit:

 image

Inderdaad, geen verfijningsmogelijkheden. Mooi, denkt Roland. hoef ik opdracht 3 wederom niet uit te voeren. Zo komt hij snel bij het einde van zijn taak.

Opdracht 2. E-mail service aanmaken
In bovenstaand zoekresultaat is duidelijk dat ik een verzendservice per e-mail aan kan maken door op de knop E-mail mij dit soort banen te klikken. Roland doet een schietgebedje: laat ik geen registratie hoeven uit te voeren, please… Hij weet dat het naar alle waarschijnlijkheid niets gaat helpen, maar niet geschoten is altijd mis. Mijn zijn ogen dicht klikt hij op de knop:

image

Het is niet waar! De allerlaatste site en eindelijk, eindelijk hoeft Roland zich niet te registeren!! Gewoon een e-mail adres invullen en klaar is Kees! Driewerf hoera voor ITjobboard. En letten de andere vacaturesites even op?

Opdracht 4. Neem via e-mail contact op met de recruiter van een vacature
Roland heeft geen vacatures van Job Board Enterprises B.V. kunnen vinden, en daarmee is het niet mogelijk gebleken om opdracht 4 tot en met 6 uit te voeren. Ter compensatie zijn voor de laatste 3 opdrachten in totaal 2 punten toegekend, hoewel dit natuurlijk een grove benadering van de werkelijkheid is.

De eindscore
De score voor ITjobboard is als volgt:

 • Opdracht 1: 1 punten (van 6)
 • Opdracht 2: 5 punten (van 5)
 • Oprdracht 3: 0 punten (van 2)
 • Opdracht 4: 1 punt (van 1)
 • Opdracht 5: 0 punten (van 1)
 • Opdracht 6: 1 punt (van 10)

ITjobboard scoort hiermee 8 punten op een totaal van 25.

En dat was het voor Roland. Maar niet voor de zoektocht naar de beste vacaturesite van Nederland, want nu gaat het serieuze werk pas echt beginnen. Met een gedetailleerd onderzoek naar het recruitmentproces. Maar eerst zal ik de resultaten van dit deel van het onderzoek samenvatten in een tussenstand. Stay tuned!

Geef een antwoord

1 Comment
 • Herman
  says:

  Dus wanneer een vacaturebank geen vacature van zijn eigen bedrijf erop heeft staan is het dus per definitie geen goede vacaturebank.
  Deze test is echt een aanfluiting.