LinkedIn Resume Builder: halfzacht…

https://twitter.com/#!/marcdrees LinkedIn heeft met enige bombarie haar Resume Builder gelanceerd. Een sinds jaren ontbrekend onderdeel binnen het portfolio van LinkedIn waardoor VisualCV en vele, vele andere personal branding sites (zoals Lifebrander, JobSpice, Zapoint, uBoast, Zumeo) zijn ontstaan. Overbodige sites als LinkedIn wat sneller had geacteerd. Maar goed, het grootste professionele netwerk ter wereld heeft nu dus een Resume Builder in de aanbieding. Hoera?

Dankzij een (tijdelijk productieve?) Michel Rijnders is er ondertussen al een evaluatie van deze nieuwe tool van LinkedIn verschenen. Rijnders ziet het als een flinke stap voorwaarts […] in de concurrentie met CV databases. Maar dat lijkt me toch wat al te enthousiast. Tenslotte is LinkedIn natuurlijk al de CV database en verder biedt Resume Builder bijzonder weinig waar ik vrolijk van word.

Tot op heden kon ik een PDF downloaden van mijn LinkedIn profiel wat er als volgt uitzag

LinkedIn | Profiel

Niet echt een CV, maar je kan ermee wegkomen. Toch?

Dankzij de LinkedIn Resume Builder heb ik nu een keuze uit een aantal opmaakvarianten en ziet mijn CV er bijvoorbeeld zo uit:

LinkedIn Resume Builder | CV

Niet bepaald een schokkende vooruitgang. Maar goed, LinkedIn gebruikers die hun CV willen rondsturen, schieten hier wel iets mee op. En kunnen uit een van de dertien opmaakvarianten kiezen die het best past. Waarbij ze ook de volgorde van de verschillende onderdelen in het CV kunnen aanpassen. Zonder echter personalia en contactgegevens toe te kunnen voegen, wat natuurlijk een gigantische tekortkoming is.

Verder is de Resume Builder totaal niet geintegreerd; waardoor ik niet op de (zie hierboven) ontbrekende skills sectie kan klikken om vervolgens direct wat vaardigheden toe te voegen. Of de Summary even aan te passen. Hiervoor moet ik in de navigatie op de Edit profile optie klikken waardoor ik naar mijn LinkedIn profiel ga waar ik vervolgens op zoek moet naar die Skills sectie. Bijzonder onhandig en volstrekt niet gebruiksvriendelijk. Hier is duidelijk geen seconde over nagedacht.

Privacy = Share?
Er zijn twee navigatie opties die exact hetzelfde resultaat hebben: Privacy en Share. Als je op een van deze twee opties klikt zie je het volgende:

LinkedIn Resume Builder | Visbility options

Met andere woorden, als ik private kies (de standaard optie) kan niemand mijn CV zien; met de andere twee opties (Public on the web of Anyone with the link) wel; waarbij ik niet helemaal begrijp wat nou het verschil tussen beide opties is. Als ik namelijk mijn CV tweet kan iedereen die naar @marcdrees zoekt mijn CV dus zien? Een wat gekunstelde tweedeling in mijn optiek. Daarnaast is mijn LinkedIn profiel gelijk aan mijn CV, dus wat is het onderscheid nou eigenlijk? En iedereen kan mijn profiel al zien…

Daarnaast biedt deze variant minder dan de meeste grote CV databases tegenwoordig aan privacy opties te bieden hebben. Inclusief mogelijkheden om je huidige werkgever uit te sluiten.

Conclusie
LinkedIn komt met een uitbreiding die voor werkzoekenden mogelijk interessant kan worden gevonden. Verder wordt LinkedIn hiermee geen grotere concurrent voor CV databases dan de site al was. Als laatste mag LinkedIn nog heel wat werk verrichten om een gebruiksvriendelijke variant van deze uitbreiding te realiseren. Want op dit moment is het niet mogelijk om vanuit de Resume Builder direct je profiel aan te passen, wat natuurlijk bijzonder onhandig is.

Geef een antwoord

2 Comments