De beste vacaturesite van Nederland: tussenstand

Beste, slechtste vacaturesite van Nederland Nu Roland klaar is met het uitvoeren van 6 opdrachten bij in totaal 13 vacaturesites is het de hoogste tijd om de tussenstand op te maken om te zien hoe onze nationale trots scoort. Voor diegenen die de omzwervingen van Roland op de voet hebben gevolgd zal dit geen verrassing zijn: de grootste vacaturesites van Nederland zijn zonder uitzondering van een slechte tot zeer slechte kwaliteit.

Gelukkig hebben de vacaturesites nog een kans. Want na de “Roland” testfase volgt er nog een tweede ronde. En in die tweede ronde wordt het primaire proces van de vacaturesite (het zoeken naar passende vacatures tot en met het ontvangen van een reactie op een online sollicitatie) aan een gedetailleerd, kwantitatief onderzoek onderworpen.

Maar laten we eerst nog even stilstaan bij de tussenstand na Rolands Sisyphus arbeid.

De tussenstand
Met de zes opdrachten kon een vacaturesite maximaal 25 punten verdienen. In onderstaande grafiek zijn de resultaten van de 13 vacaturesites uitgezet als een percentage van een maximale score van 100% indien alle opdrachten volledig volbracht hadden kunnen worden:

Score vacaturesites op basis van resultaat na 6 opdrachten (maximale score is 100%)

Score vacaturesites op basis van resultaat na 6 opdrachten (maximale score is 100%)

Als je er vanuit mag gaan dat vanaf een 75% score een werkzoeker een goede ervaring heeft is duidelijk dat geen van de sites hier zelfs maar bij in de buurt komt. Met andere woorden; werkzoekers zullen zonder uitzondering een slechte ervaring hebben bij elk van de onderzochte sites. Een droevige constatering.

Helaas is zelfs in deze situatie nog een onderscheid te maken tussen slechte en zeer slechte ervaringen. Waarbij de minst slechte ervaring bij Nationale Vacaturebank wordt gehaald, en de slechtste ervaring bij zowel Werk.nl als JobTrack.

De resultaten per opdracht
Overigens zegt een totaalscore ook niet alles. Dat blijkt als we kijken naar de scores per opdracht. . Maar… wat waren die opdrachten ook alweer? Nou, de volgende:

  1. Gebruik de zoekmogelijkheden van de site om vacatures te vinden die aan onderstaande criteria voldoen: deeltijdfunctie (32 uur/week), werkervaring van > 7 jaar, opleidingsniveau HBO(+), maximale reistijd 30 minuten van Rotterdam, met een salaris van minimaal EUR 3.750
  2. Maak een e-mail service aan die dagelijks nieuwe vacatures stuurt die voldoen aan de zoekcriteria
  3. Sorteer het zoekresultaat op salaris en/of verfijn het zoekresultaat op salaris
  4. Kies een vacature en zoek de contactgegevens van de recruiter / HR-medewerker. Neem vervolgens contact op met de medewerker via e-mail
  5. Onderzoek of de vacature uitleg geeft over de bereikbaarheid van de werkplek via openbaar vervoer
  6. Solliciteer online en neem nogmaals contact op met de recruiter / HR-medewerker op basis van de contactgegevens in de e-mail reactie

En dat levert de volgende scores op:

Scores vacaturesites per opdracht (maximale score per opdracht is 100%)

Scores vacaturesites per opdracht (maximale score per opdracht is 100%)

Ervan uitgaande dat een score van 75% per opdracht een goede ervaring biedt zijn de scores van 75% en hoger in bovenstaande matrix met nadruk (en in groen) weergegeven. Het zijn er bijzonder weinig… 

Hoewel deze sites nog niet eens als laagste score hebben gehaald is direct duidelijk dat werkzoekers er goed aan doen om in ieder geval Careerbuilder, NUwerk, Megajobs, Jobnews en Bijbanen te mijden. Want daar staat elke opdracht gelijk aan diepe frustratie. En als de eerste vier sites zouden fuseren is er een kans dat je redelijk door alle opdrachten heenkomt zonder de haren bij bossen uit je hoofd te trekken; met uitzondering van opdracht 6. Wat een droevige constatering…

Het vervolg
Nou ja, op naar de volgende fase van dit onderzoek, de kwantitatieve analyse. Op basis van uitgebreide vragenlijsten worden verschillende onderdelen van het zoek- en sollicitatieproces gedetailleerd beoordeeld en van cijfers voorzien. In een volgende posting ga ik dieper in op de methodiek en de vragenlijsten. Om vervolgens wederom de vacaturesites te bezoeken. Hoera?

Geef een antwoord

3 Comments