Vacaturesite top 10: is de Kerstdip al begonnen?

Vacaturemonitor, negatief Na een minimale stijging verleden week is deze week het aantal vacatureplaatsingen scherp gedaald. Scoorden we verleden week nog bijna 153.000 vacaturesplaatsingen over de afgelopen drie weken; deze week zijn we ingezakt tot ruim 147.000. Hierdoor is het verschil met 2009 zomaar van 9,3% naar 1,1%. En dat is een wel zeer forse duikeling!

Bij het aantal is er nauwelijks nog een verschil met 2009 te constateren: 0,8%. Weliswaar is de daling met verleden week iets minder fors dan het aantal vacatureplaatsingen, maar nog altijd significant. Want een week geleden was het verschil nog maar liefst 3,7%.Het lijkt er op dat de Kerstdip dit jaar vroeg begint.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 47 – 49)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 47 – 49)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: 0,0%
  • Nationale Vacaturebank: +0,3%
  • Monsterboard: -0,2%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Megajobs: +0,3%
  • JobTrack: +0,1%
  • Vacaturekrant: +0,9%
  • Gus.nl: -0,3%
  • Careerbuilder: -0,6%
  • Randstad: 0,0%

Nemen kleinere sites de macht over van de grootsten? Waar de grootste vacaturesites consequent lagere marktaandelen laten zien in vergelijking met vorig jaar is het beeld bij de kleinere sites behoorlijk anders. Hier is sprake van vergelijkbare of fors hogere martkaandelen. Maar ja, het is natuurlijk wel een beeld van slechts drie weken. Hoewel er zo langzamerhand wel sprake lijkt te zijn van een trendmatigheid.

Opvallende uitschieters deze week zin Vacaturekrant die een sprong van bijna 1% maakt terwijl Careerbuilder maar liefst 0,6% zakt. Met een klein marktaandeel is dat een zeer forse daling. Maar volgende week kan gelukkig weer alles anders zijn.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nou, Nationale Vacaturebank wil blijkbaar het jaar op de nummer 1 positie eindigen. En Werk.nl doet ook nog eens haar best om hieraan mee te werken! Monsterboard bekijkt deze strijd van enige afstand of heeft zich ondertussen al in een winterslaap teruggetrokken.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord