CPB: we hebben oprecht geen idee…

 Logotype CPB CPB heeft haar gigantische blunder van een kwartaal geleden eindelijk opgemerkt; hoewel ze er met geen woord over rept in de publicatie van haar driemaandelijkse prognose van de werkloosheid.

Wat was namelijk het geval?

Drie maanden geleden stelde het CPB dat zowel 2010 als 2011 op een werkloosheid van 5,5% uit zou gaan komen. Tegelijkertijd stelde ze een verdere groei van de werkgelegenheid in 2010 en een stabilisatie van die werkgelegenheid in 2011 in het vooruitzicht. En dat kon natuurlijk helemaal niet! Want op dat moment was de werkloosheid al naar 5,3% gedaald; een verdere daling zou dus ook tot een lagere werkloosheid (dan de 5,5%) in 2011 leiden indien er in dat jaar een stabilisatie van de werkgelegenheid zou optreden.

De knoeiers van het CPB reppen dus met geen woord over deze gigantische blunder; wel gaan ze uitgebreid in op hun fonkelnieuwe economische model: SAFFIER II. Jawel, het is de geactualiseerde en gemoderniseerde versie van SAFFIER. Hoera! Maar levert SAFFIER II ook betere voorspellingen op? Of blijft het van hetzelfde abominabele niveau als het tot op heden is geweest? De toekomst zal het uit moeten wijzen.

Ondertussen heeft het CPB wel weer een paar nieuwe voorspellingen gedaan over de ontwikkeling van de werkloosheid. Voor dit jaar verwacht het CPB een werkloosheid van 5,5%, voor 2011 een werkloosheid van 5,0%. Voor wat het waard is… Laat ik voor de lol de laatste vier CPB prognoses voor de werkloosheid in 2010 en 2011 eens op een rijtje zetten. Deze voorspellingen zijn gedaan in februari, juni, september en december van dit jaar:

 

CPB: Prognoses in 2010 voor werkloosheid in 2010 en 2011

CPB: Prognoses in 2010 voor werkloosheid in 2010 en 2011

Met andere woorden, de voorspelling voor het lopende jaar (2010) lag in februari 15% hoger dan in december. En voor 2011 is het nog erger; daar is het verschil tussen de eerste en meest recente voorspelling maar liefst 23%! En dat alles binnen een termijn van 9 maanden! Een baviaan zonder SAFFIER I of II had het nog beter gedaan…

Op de cijfers van het CPB bepaald onze overheid haar beleid. Hoe is het in godsnaam mogelijk…

Geef een antwoord

5 Comments