Recruitment, ’t jaartje wel……

En zo naderen we alweer het einde van 2010. De laatste pijplijnen zijn gevuld, kandidaten staan op het punt te tekenen, voor kerst alles willen afronden en de agenda puilt uit van kerstborrels en eindejaarsfestiviteiten. Het jaar zit er bijna op. Terugblikken en vooruitkijken, uitgezakt achter het bureau een jaar Recruitment de niveau laten passeren. Wat is er weer veel gebeurd, wat is er weer een hoop gezegd en geschreven en wat is er weer een energie gestoken in ons vakgebied. Het jaar begon natuurlijk al leuk met de intrede van LinkedIn in Nederland..

Daar mogen we best trots op zijn. Dat LinkedIn ons land heeft uitgekozen voor een Europees hoofdkantoor. Nu ken ik in Nederland bijna geen Recruiter meer die niet met LinkedIn werkt. In het buitenland is dit zeer zeker niet het geval. We lopen hier dus voor en hopelijk biedt dat veel kansen voor trainers etc die vooral hiermee bezig zijn.

Ook de Deloitte cases staat in het buitenland in hoog aanzien. In het zoeken naar meetpunten is men al best ver. Natuurlijk is er nog heel veel te ontdekken en te leren. Maar waar heel veel organisaties in de brugklas zitten, daar is Deloitte reeds in 4 Gymnasium aanbeland. Uiteindelijk moet men slagen, een vervolg opleiding kiezen en studeren om arts te worden. Deloitte nu al op dit punt beoordelen is dan natuurlijk onzin. Vooral ook nog lekker een beetje laten puberen. Het Social Media beleid, met bijvoorbeeld ROI’s wordt dan vanzelf volwassen.

2010 was ook de doorbraak van het feit dat organisaties het Nederlands los moeten laten wil men een eigen ICT crew hebben. Hyves was hierover zeer duidelijk. Buitenlandse ICT-ers om het sociale netwerk in de lucht te houden. Zelfs dat met 10 miljoen eigen leden. De schaarste in ICT-ers neemt alleen maar toe. Dat dwingt tot organisatie veranderingen en flinke investeringen in Recruitment. Terecht dus ook dat ICT-Office, de ICT belangen vereniging die deze boodschap ook verkondigt, hiervoor de RIDE Award toegewezen kreeg.

En er was natuurlijk meer. Het succes van Layar, mede gefund door Intel, waar collega Recruiter Gordon Lokenberg nu goed bezig is. Het Engelstalig gaan van RecruitmentMatters & Recruiting Roundtable. De eerste Recruitment 3D website ter wereld is ook van Nederlandse bodem. Een Otys die doorbreekt in het buitenland. Cijfers van de Intelligence Group die in het buitenland gepresenteerd worden. Ook daar kunnen we trots op zijn.

Een dieptepunt was er ook. 120 banen van Getronics naar India. Dit vanwege de hoge kosten mede veroorzaakt door te grote aantallen ZZP. Ik ken de datacentra en helaas was engelstalig daar qua werving nooit mogelijk. Nu, door de hoge kosten, is taal geen probleem meer. Zonde. Als er werk verdwijnt verliezen we allemaal. Dit had voorkomen kunnen worden als er eerder gekozen zou zijn voor het engels als ICT taal. Hopelijk is dit geen trend die we in 2011 meer gaan zien.

Persoonlijk was ik weer blij met RIDE, was de overname van de Whitedoor geweldig, en is de stap naar het InHouse Headhunting a.i. een zware, maar heel interessante. De CEO van Apple in Rusland bellen voor een referentie maak ik niet dagelijks mee. Voor het gemak in januari ook maar een lunch afspraak gepland. Je weet tenslotte maar nooit. Hopelijk gaat dit avontuur een Global vervolg krijgen. We zullen zien.

Na 6 jaar zeer intensief samenwerken moet ik afscheid nemen van HRM Director Paul Mulder van Online Breedband. Alles gaat voorbij, ook in Recruitment. Dank voor alles Paul. Zonder jou geen Relocation Recruitment. Geniet van je sabattical. We komen elkaar in de toekomst hopelijk vast weer tegen!

Heel benieuwd vooral naar wat jou zo is opgevallen in 2010. Vanaf hier in ieder geval heel veel succes en plezier in 2011.

Geef een antwoord