Vacaturesite top 10: een diepe Kerstdip

Vacaturemonitor, negatief Na een forse daling van het aantal vacatureplaatsingen van de vorige week gaat er deze week nog een schep bovenop. Of vanaf, beter gezegd. Want van ruim 147.000 verleden week gaan we nu naar 141.000. Oftewel ruim 6.000 vacatureplaatsingen minder. Het verschil met 2009 is nog exact 1% (verleden week nog 1,1%).

Het aantal unieke vacatures zakt zelfs onder het niveau van 2009. Hadden we verleden week nog een klein plusje (0,8%) ten opzichte van verleden jaar; deze week is dat een klein minnetje (-0,8%) geworden. Met de sterke dalingen in de volumes is duidelijk dat de Kerstdip in volle omvang is gearriveerd. En dat terwijl we nog een week tegoed hebben tot aan de Kerst. Maar als ik naar buiten kijk is het natuurlijk allang Kerstmis…

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 48 – 50)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 48 – 50)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,7%
  • Nationale Vacaturebank: –1,1%
  • Monsterboard: +0,4%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Megajobs: -0,4%
  • JobTrack: 0,0%
  • Careerbuilder: +0,6%
  • Vacaturekrant: -0,2%
  • Gus.nl: +0,3%
  • Randstad: +0,1%

Nou, Nationale Vacaturebank maakt een forse duikeling; maar liefst 1,1% lager dan vorige week. En daarmee is deze vacaturesite meteen de grootste (negatieve) uitschieter van deze week. De minnetjes zijn klein in aantal en beperkt terwijl de plusjes in de meerderheid zijn; met als grootste plus Werk.nl die maar liefst 0,7% groeit. Maar ja, deze site gaat nogal wild met haar marktaandeel om.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nationale Vacaturebank kan een nummer 1 positie dit jaar vergeten, volgend jaar weer nieuwe kansen. Terwijl Werk.nl omhoog schiet gaat Nationale Vacaturebank met dezelfde noodgang omlaag. Na maanden van stabiliteit is er opeens een forse daling bij deze site. Merkwaardig. En al helemaal omdat niet alleen Werk.nl maar ook Monsterboard een duidelijke stijging laat zien.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord