Wat is er mis met de VS?

grafzerk Deze verbijsterende cijfers zag ik vandaag op Gallup:

Four in 10 Americans […] believe God created humans as is about 10,000 years ago. A similar number (38%) believe God guided the development of humans from less advanced life forms over millions of years, while 16% believe humans evolved without God’s involvement.

Slechts 16% van de Amerikanen ziet de ontwikkeling van het leven als iets zonder goddelijke interventie. Ongelofelijk. Geen wonder dat het land op sterven na dood is…

Geef een antwoord

19 Comments
 • Nico
  says:

  Geen schade van z’n geloof??
  Ik ben coach, en ik kan vertellen, dat vooral oudere mensen zwaar gebukt gaan onder hun geloof. Zelfs als ze dat al jaren hebben afgezworen. Geloof is een soort cultuur. Niet meer dan dat. De neuzen staan eenzelfde kant uit, maar cultuur ontwikkelt zich. Geloof zit zo ontzettend vast in het brein, dat het er moeilijk uit te krijgen is. Dat geeft een spanning, waar mensen diep onder lijden.
  Voorbeeld: Bij de Oud-gereformeerden hebben vrouwen geen waarde. Meisjes werden opgevoed, alsof zij geen wil hebben. Dat leidt dan bijvoorbeeld tot een borderline persoonlijkheidsstoornis. En ja: 8% van die mensen pleegt zelfmoord.
  Geloof is heel destructief.
   

 • herman
  says:

  De film religulous kan inzicht geven in hoe schadelijk geloof kan zijn voor de wereld, voor diegenen die het recente nieuws of de geschiedenis van de laatste 2000 jaar niet gevolgd hebben

  • Edward
   says:

   Natuurlijk hebben zich in het verleden rampzalige dingen voorgedaan uit naam van een of ander geloof. Maar om nu alle ellende op het geloof af te wimpelen…?!?!
   Kijk alleen al naar de 20e eeuw. De meest bloedige oorlogen (WOI, WOII, Vietnam) hadden werkelijk niks met geloof te maken. Die oorlogen worden echter vaak vergeten door degene die het geloof de schuld van alles geven. Begrijpelijk hoor, die kleine rimpeltjes in onze geschiedenisvijver vallen natuurlijk in het niet bij de grote Jom Kipoeroorlog in 1973.
   Ik ben overigens geen voorvechter van het geloof. Normaals, ik heb echt geen idee wat de echte waarheid is (schepper/ geen schepper). Wel word ik moe van al die mensen die het geloof de schuld geven van alle ellende.
   Geloof op zich is niet slecht, mensen zijn slecht.

 • Nona Mills
  says:

  Normaal? Geen schade zo’n geloof? Het was me al niet ontgaan dat het een uiterst conservatief, naar en hardvochtig volkje is aan de overzijde van de grote plas, maar dat zovelen het verstand degraderen tot ware het slechts ballast is in feite een belediging aan het mens-zijn. En dan heb je nog degenen die het allemaal maar normaal vinden en er geen kwaad in zien om, tegen de logica in, vast te klampen aan iets ‘van heel vroeger’ en hier notabene hun hele nare, doorgaans rechts-conservatieve levenswijze aan vastknopen. Een raar, naar en gevaarlijk volkje.

 • Edward
  says:

  De evolutietheorie/ big bang theorie zijn gebaseerd op enkele aannames die geenszins wetenschappelijk zijn bewezen. De oorspronkelijke aanhangers van deze theorieën zijn echter zo slim geweest om deze aannames als feiten te presenteren, waardoor het gros van de mensen het als zoete koek slikt. Blijkt nu dat die aannames (gedeeltelijk) niet kloppen, al is het maar 1 van die aannames, vallen die theorieën volledig door de mand.
  Wat de waarheid is (een schepper of evolutie)…ik heb geen idee. Wellicht is een combinatie van beide wel het antwoord. Maar om 1 optie als absolute waarheid te zien (en dus de andere optie als absolute nonsens af te doen) getuigt van kortzichtigheid en zware zelfoverschatting van de eigen verstandelijke capaciteiten.

 • Latoya Bridges
  says:

  …En bovendien doen ze met zo’n geloof niemand schade. Wat is je bezwaar ertegen dat ze dat geloven? Het gaat over een ver verleden. Niemand was erbij. Hebben we er iets aan om in de evolutie te geloven? Of om niet in God als Schepper te geloven? Worden we daar gelukkiger van, of de wereld beter?

 • Marisol Perry
  says:

  Normaal? Geen schade zo’n geloof? Het was me al niet ontgaan dat het een uiterst conservatief, naar en hardvochtig volkje is aan de overzijde van de grote plas, maar dat zovelen het verstand degraderen tot ware het slechts ballast is in feite een belediging aan het mens-zijn. En dan heb je nog degenen die het allemaal maar normaal vinden en er geen kwaad in zien om, tegen de logica in, vast te klampen aan iets ‘van heel vroeger’ en hier notabene hun hele nare, doorgaans rechts-conservatieve levenswijze aan vastknopen. Een raar, naar en gevaarlijk volkje.

 • Sharron Clemons
  says:

  …En bovendien doen ze met zo’n geloof niemand schade. Wat is je bezwaar ertegen dat ze dat geloven? Het gaat over een ver verleden. Niemand was erbij. Hebben we er iets aan om in de evolutie te geloven? Of om niet in God als Schepper te geloven? Worden we daar gelukkiger van, of de wereld beter?

  • Keeees
   says:

   Klein puntje van aandacht. Als je “gelooft” in evolutie dan doe je ’t verkeerd. Geloven doe je in de kerk, waar je je observaties net zo lang krom kan lullen als je nodig hebt om je geloof te bewaren. Daarbuiten kijkt men inmiddels gelukkig verder dan hun dogma lang is.

 • WimJan de Wildt
  says:

  Normaal? Geen schade zo’n geloof? Het was me al niet ontgaan dat het een uiterst conservatief, naar en hardvochtig volkje is aan de overzijde van de grote plas, maar dat zovelen het verstand degraderen tot ware het slechts ballast is in feite een belediging aan het mens-zijn. En dan heb je nog degenen die het allemaal maar normaal vinden en er geen kwaad in zien om, tegen de logica in, vast te klampen aan iets ‘van heel vroeger’ en hier notabene hun hele nare, doorgaans rechts-conservatieve levenswijze aan vastknopen. Een raar, naar en gevaarlijk volkje.

 • Piet Houtman
  says:

  …En bovendien doen ze met zo’n geloof niemand schade. Wat is je bezwaar ertegen dat ze dat geloven? Het gaat over een ver verleden. Niemand was erbij. Hebben we er iets aan om in de evolutie te geloven? Of om niet in God als Schepper te geloven? Worden we daar gelukkiger van, of de wereld beter?

   • Wouter
    says:

    Ben ik even blij dat niemand mij de waarheid, zoals jij dat dan noemt, kan geven. Als jij mij kan bewijzen hoe de aarde is ontstaan Marc dan ben je een hele hele knappe vent. Knapper dan andermans levensovertuiging afkraken in ieder geval. Dat kan iedereen namelijk.

    • Marc Drees
     says:

     Wees er blij mee, ignorant. Maar blijf lekker hangen in je illusie. Een gelovige vertellen hoe de werkelijkheid in elkaar zit is volstrekt zinloos. Logica en bewijs zijn tenslotte volstrekt verspild aan een gelovige. Full disclosure: ik ben ooit als paleontoloog afgestudeerd.

 • Keeees
  says:

  Cue Tim Minchin:
   
  That defense, as always, is: ‘But Evolution is only a theory!’ Which is true, Evolution is a theory, and it’s good that they say that, because it gives you hope, you know? That… maybe they feel the same way about the Theory of Gravity […] and they might just float the fuck away.
  http://www.youtube.com/watch?v=H9uIMR8yCPg