De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Een onrustig weekje voor onze vacaturesites, waarbij dalende aantallen vacatureplaatsingen de boventoon voeren. Maar dat is natuurlijk niet al te verwonderlijk, gezien het feit dat we keihard richting de Kerstdip varen. Zelfs een werkgeversKerst kan daar niets aan veranderen.

Nog maar enkele weken en we zitten alweer in 2011, het jaar waar het volgens velen weer de goede kant op zal gaan met de economie. En dus ook met de vacaturesites. Maar garanties worden niet gegeven als in een kristallen bol wordt gekeken, dus misschien is het verstandig om rekening te houden met minder rozige ontwikkelingen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Werk.nl laat een zeer forse daling zien; maar liefst 1.100 vacatures minder in vergelijking met vorige week. Hoewel de overige 4 vacaturesites ook minder vacaturees tonen is hier de daling aanzienlijk minder. De krimp varieert van 300 (JobTrack ) tot 100 vacatures bij Nationale Vacaturebank.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Krak zei Nationale Vacaturebank. Onverwachts zakt de grootste commerciele vacaturesite van Nederland volledig in. Of toch niet?:

JobFeed | Dagelijks aantal vacatures Nationale Vacaturebank

Bovenstaande grafiek toont het aantal unieke nieuwe vacatures die JobFeed per dag heeft gevonden op Nationale Vacaturebank. Duidelijk zichtbaar is het ontbreken van nieuwe vacatures vanaf verleden week woensdag. Wat twee dingen kan betekenen: JobFeed heeft Nationale Vacaturbank een paar dagen niet gespiderd of de site heeft een aantal dagen geen nieuwe vacatures kunnen plaatsen (als gevolg van een of ander mankement).

Ik ga er dus vanuit dat we volgende week een even forse correctie naar boven te zien krijgen. Tenzij Nationale Vacaturebank in 1 week al haar klanten is kwijtgeraakt. Een wat minder plausibele verklaring…

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed:

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Ook hier is de plotselinge, kunstmatige duikvlucht van Nationale Vacaturebank opvallend zichtbaar. Overige sites zetten de bestaande trends voort, waarbij JobTrack en Vacaturekrant weer langzaam uit elkaar lijken te bewegen. Alleen Monsterboard lijkt zicht te stabiliseren na een paar weken van daling.

Geef een antwoord

1 Comment