USG People kan voor EUR 375 miljoen shoppen

USG People CEO Rob Zandbergen USG People gaat weer ouderwets overnames doen. Dat bevestigt topman Rob Zandbergen in een interview met het ANP. Zandbergen zegt het zo:

‘Het lijkt me onwaarschijnlijk dat 2011 een jaar wordt zonder acquisities. Sinds 2009 lag dat anders, omdat er weinig geld in de portemonnee zat en de prioriteiten moesten worden bijgesteld. Dat proces is afgerond. Nu is het tijd om de autonomische groei te stimuleren en te kijken naar gerichte acquisities.’

Zandbergen is vooral geïnteresseerd in specialistische dienstverleners in ‘landen waar USG People al actief is.’ Zandbergen: ‘Dat kan van alles zijn: juridische dienstverlening, de zorg, financiële dienstverlening, maar ook het leveren van personeel aan het midden- en kleinbedrijf noemen wij specialistisch.’

Dat biedt enorme kansen voor de ondernemende specialisten met een exitstrategie (en de blufpokeraars met verhulde financiële problemen). Maar hoeveel geld heeft Zandbergen op zak? We doken even in de cijfers.

Kleine overnames kan het bedrijf uit de huidige middelen financieren, stelt Zandbergen in het interview. ‘Bij grotere acquisities kijken we naar de verschaffers van het kapitaal, daarbij kan het zowel om eigen als om vreemd vermogen gaan.’

Er zijn dus drie potjes waaruit USG People voor zijn bedrijvenjacht kan putten.

1. Liquide middelen: EUR 42,3 miljoen.
De eerste is de eigen kas. Volgen de laatste balans bezit het bedrijf heeft het bedrijf EUR 42,3 miljoen in kas. Dat zou (als de geruchten kloppen) net genoeg zijn geweest om bijvoorbeeld Hyves te kopen.

2. De bank: tot EUR 220 miljoen
Tegenover de kas staat wel een nettobankschuld van EUR 154 miljoen. Toch noemt Zandbergen ook de optie van de hulp van een ‘verschaffer van kapitaal’, ofwel een bank. Die kan het bedrijf geld lenen, onder de voorwaarde dat de winstgevendheid op peil blijft. Daarvoor hanteert de bank de ‘senior leverage ratio’: zolang er in tweeënhalf jaar maar meer EBITDA (winst voor aftrek van rente, belastingen, afwaarderingen en amortisatie) wordt geproduceerd dan het bedrijf schuld heeft, hoeft USG People geen boeterentes te betalen. Terwijl de winstgevendheid weer in de lift zit, daalt de nettoschuld en met dat vooruitzicht zou USG People weer kunnen bijlenen, volgens onze schatting op korte termijn tot zo’n EUR 220 miljoen.

Maar voor een kleine overname is dat helemaal niet nodig. Want geld lenen kan ook bij de aandeelhouders. In theorie is het aantal aandelen dat een bedrijf kan uitgeven eindeloos – zie het voorbeeld van DPA. Maar in de praktijk is het vaak een vervelende zaak. Zittende aandeelhouders staan voor het blok: aan de emissie deelnemen kost vooral geld en als ze weigeren deel te nemen, verdampt de waarde van hun huidige belang – zie het voorbeeld van DPA. Bovendien moeten de aandeelhouders openbaar stemmen over een emissie en daarmee zou USG People slapende prooien en koopjesjagers wakker schudden.

Nieuwe emissie: EUR 112 miljoen?
Maar als Zandbergen nog eventjes geduld heeft, kan hij ook in stilte nieuwe aandelen USG People uitgeven. Het bedrijf vraagt de aandeelhouders elk jaar het recht om binnen een periode van een jaar een emissie ter grootte van 10% van de uitstaande aandelen te doen. Vorig jaar maart deed CEO ad interim Herman van Campenhout dat en het bracht het bedrijf EUR 86 miljoen, die ook al bestemd waren voor acquisities.

Datzelfde trucje mag Zandbergen pas uitvoeren als het jaar na de Van-Campenhout-emissie is gepasseerd. Dat gebeurt op 9 maart 2011. De opbrengst van een eventuele nieuwe emissie – die na dit interview geen verrassing meer zal zijn – is afhankelijk van de koers waartegen de nieuwe aandelen geëmitteerd worden. Tegen de huidige koers van ongeveer EUR 14,50 zou dat EUR 112 miljoen opbrengen.

Naar onze inschatting zou USG People volgend jaar voor een slordige EUR 375 miljoen kunnen gaan koopjesjagen. Daarmee valt wel een dealfeestje te bouwen.

Geef een antwoord

7 Comments