Monsterboard’s claim obv. Nielsen Mediaresearch

Monsterboard | De meeste ICT banen vind je opAls ik een claim zie over online recruitment die gebaseerd is op Nielsens Mediaresearch word ik automatisch achterdochtig. Tenslotte is Nielsen niet goed in staat om het aantal online gepubliceerde aantal vacatures te tellen. Waarmee deze claim van Monsterboard over ICT-banen dus ook per direct dubieus is.

Een korte telling binnen JobFeed maakt aan deze knagende onzekerheid echter al snel een eind. Met als torenhoge winnaar: Monsterboard! Want de site heeft bijna 2 keer zoveel ICT vacatures als de nummer 2; Nationale Vacaturebank. En dat is toch wel een gigantisch verschil.

De top 10 van vacaturesites op basis van het aantal ICT vacatures ziet er als volgt uit:

JobFeed: aantal actieve ICT vacatures op vacaturesites in de laatste 8 weken

JobFeed: aantal actieve ICT vacatures op vacaturesites in de laatste 8 weken

Monsterboard is de koning van de ICT vacatures, zoveel is zeker. Meer dan 10% van het totale aanbod van de site (minder dan 20.000 vacatures) bestaat uit dit type vacatures. Waarmee dit sterktebod per direct een zwaktebod betekent voor alle andere beroepsgroepen? Onvermijdelijk, maar dit terzijde.

Het vreemde is echter dat Monsterboard het onderzoek van Nielsen als bewijs hanteert. De vacaturesite hoort toch ook te weten dat het door Nielsen uitgevoerde onderzoek voor print ongetwijfeld nauwkeurige resultaten boekt maar dat de dekking voor online op zijn best spotty te noemen is. En ik ga er gemakshalve vanuit dat Monsterboard ook wel een abonnementje op JobFeed heeft. Waarmee ze een veel nauwkeuriger, tijdiger en vooral completer beeld ter beschikking heeft om haar claim te onderbouwen.

Waarom gemankeerd onderzoek hanteren om iets te bewijzen? Ik begrijp dat Monsterboard niet het eigen onderzoek (Monster Employement Index, oftewel de MEI) gebruikt, want dat zou toch wel een vorm van zelfbevlekking zijn. Maar waarom dan wel Nielsen gebruiken? Dat is bijna hetzelfde als het NOA onderzoek hanteren, hoewel laatstgenoemde op zijn minst verdacht kan worden van datamanipulatie; iets waar Nielsen zeker niet van beticht kan worden.

Hoe dan ook, Monsterboard is de onbetwiste leider van de ICT vacatures. Zowel volgens Nielsen als volgens JobFeed. En waarschijnlijk ook volgens de MEI. Want een dergelijk gigantische voorsprong ten opzichte van de andere vacaturesites zal zelfs door het meest gebrekkige onderzoek nog wel gesignaleerd worden.

Verantwoording
De uitgevoerde selectie in JobFeed was de volgende:

image

Geef een antwoord