Vacatures per regio: business as usual

Vacatures per regio, negatief Een verrassend resultaat deze week. Hoewel er natuurlijk sprake was van een daling bij alle regio’s is die daling zeer beperkt. De Kerstdip heeft in de regio’s een vertraging opgelopen. Dit zou wel eens te maken kunnen hebben met de kunstmatig lage cijfers van de voorgaande week door een hapering in het spideren van vacatures van Nationale Vacaturebank. Met als automatisch gevolg kunstmatig hoge cijfers voor de huidige week.

Maar over de twee weken gezamelijk maakt dat natuurlijk weer niets uit; en we dalen keurig volgens schema naar de trog van de Kerstdip. Die we volgende week, of de week daarna gaan bereiken om vervolgens met dezelfde vaart weer omhoog te klimmen. De natuurlijke cyclus die we elk jaar weer moeten doormaken.

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 49 – 51 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 49 – 51 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,2%
  • West-Nederland: -0,1%
  • Oost-Nederland: -0,1%
  • Noord-Nederland: -0,0%

Nadat vorige week forse dalingen waren te constateren valt het deze week ineens heel erg mee. Alle regio’s zakken weliswaar iets in, maar in vergelijking met vorige week is het minimaal. En met een zeer fier Zuid-Nederland die ruim boven de resultaten van voorgaande jaren uitsteekt. Houden zo! De overige regio’s zitten onder (West- en Noord-Nederland) of op (Oost-Nederland) het resultaat van 2009.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De eindejaarsduikvlucht is even vertraagd, maar volgende week zal ongetwijfeld een scherpe daling te zien geven. Sommige dingen veranderen tenslotte niet. Maar zoals altijd zal in de tweede week van het nieuwe jaar een krachtig herstel te zien zijn. Gewoon een kwestie van even geduld hebben.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord