Breaking news: vacatures in december 2010

Hoera! Op deze eerste dag van het nieuwe jaar kan RecruitmentMatters alweer een beeld geven van de achter ons liggende maand. En na positieve resultaten in oktober en november hebben we in december de derde zwaluw op een rij. Gedurende hartje winter is het dus officieel zomer op de arbeidsmarkt. In vergelijking met december 2009 komen we maar liefst 7,4% hoger uit. Als je het daar niet warm van krijgt weet ik het ook niet meer…

Het 4e kwartaal van 2010 heeft een omkering van de dalende trend van het vacaturevolume te zien gegeven; een hoopvolle ontwikkeling voor het nieuwe jaar. Helaas is de arbeidsmarkt een volger van economische ontwikkelingen en juist daar zijn de nodige beren op de weg te signaleren. Een economisch steeds zwakker wordende VS, gekoppeld aan grote problemen in Euroland gaan een grote impact hebben op onze evonomie, zoveel is zeker. Het is slechts de vraag hoe groot de impact zal zijn op onze arbeidsmarkt. Maar daarvoor zullen we geduld moeten hebben.

Vacaturevolume in december
Dit is de ontwikkeling van het vacaturevolume in december over de afgelopen vier jaar:

 Aantal nieuwe vacatures in december, 2007 - 2010

Aantal nieuwe vacatures in december, 2007 – 2010

December is traditioneel de maand met de minste nieuwe vacatures dankzij het grote aantal feestdagen waarmee de ‘Kerstdip’ in het vacaturevolume kan worden verklaard. Een kortstondige duikeling die al even traditioneel in januari weer ongedaan wordt gemaakt.

Tegelijkertijd laat bovenstaande kolommengrafiek zeer fraai de ontwikkeling van de laatste jaren zien. Van een afglijden sinds 2007 met een dieptepunt in 2009 naar een licht herstel in 2010. Waarbij bijna het resultaaat van 2008 weer wordt gehaald. Nou maar hopen dat deze ontwikkeling zich in 2011 gaat doorzetten.

Vacaturevolume in het 4e kwartaal
En zo ziet de ontwikkeling van het vacaturevolume van het 4e kwartaal gedurende de afgelopen vier jaar eruit:

Aantal nieuwe vacatures in het 4e kwartaal, 2007 - 2010

Aantal nieuwe vacatures in het 4e kwartaal, 2007 – 2010

Hoewel we nog altijd ver verwijderd zijn van de aantallen in 2007 en 2008 is er een duidelijke verbetering te constateren ten opzichte van 2009. Het vacaturevolume is met 7,2% gestegen ten opzichte van het 4e kwartaal van een jaar geleden. Een meer dan gezonde stijging die vanzelfsprekend naar meer smaakt.

Vacature jaarvolume
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen. Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

Het aantal vacatures over de periode september 2007 t/m augustus 2008 is als vertrekpunt genomen voor een index die een seizoensgecorrigeerde ontwikkeling van het vacaturevolume weergeeft. De index over die periode is 0- 100 gesteld. En dat geeft het volgende beeld:

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – januari 2010 / december 2010

Index vacaturevolume: september 2007/ augustus 2008 – januari 2010 / december 2010

In september leek de index nog in de richting van de 70 te gaan voor het einde van 2010; nu staat de index op een trotse 72,3! Zo ga je met een knaller het jaar uit. En geeft 2010 het stokje aan 2011 door met de boodschap om verder te blijven groeien.

Die boodschap zal voor 2011 overigens een behoorlijke uitdaging worden. Donkere wolken pakken zich samen boven een wereldeconomie die nog altijd niet is hersteld van de implosie als gevolg van de financiele crisis die haar oorsprong in de VS had. De onderliggende schuldencrisis en uiteenspattende huizenbubble zijn in omvang alleen nog maar verdiept en hebben wereldwijd tot enorme problemen en een toenemende economische onzekerheid geleid.

Het is daarmee zeer onwaarschijnlijk dat 2011 zich op economisch gebied als een groeijaar gaat ontwikkelen. De kans op een voortdurende of zich verdiepende recessie is waarschijnlijker. En dat zal een impact hebben op de arbeidsmarkt en het online vacaturevolume. Hoewel ik hoop dat de index van het vacaturevolume zo snel mogelijk ind de richting van de 100 gaat, verwacht ik eerder een zeer stroperige stijging in de komende maanden. Waarbij het me zou verbazen als we eind 2011 ver boven de 80 uit gaan komen. Oeps, dit is een voorspelling, en die hoort hier natuurlijk helemaal niet thuis… Nou ja, te laat, het is geschreven.

Geef een antwoord

9 Comments
 • Blacky
  says:

  In een maatschapij waar iedereen via sateliet gps  vingerafdruk enz alles weet .
  Uitzenders zijn legale koppelbazen in mijn jaren .
  Als uitzenders verplicht worden om de CAo te betalen en arbeid wordt goedkoper bij wet voor iedereen.
  Wat gaat de ondernemer doen.

  • Blacky
   says:

   Zijn de GRATIS aandelen voor bewezen diensten of voor komende PRESTATIES .
   Bewezen hebben ze nog niets alleen eruitgegooid en hebben nu de wind in de zeilen .
   Als ze zo goed zijn moeten ze zelf ondernemer worden .
   24 uur bezig zijn met hun eigen zaak en als het sommetje niet klopt kan je geen emissie doen.
   Dan ben je weg .
   Enkele tonnen  per jaar en een kansloze de kans van zijn leven aanbieden voor slaven arbeid????
   De verhoudingen kloppen niet zonder de( slaven) zijn er geen pseudo bazen.
   Ik zal wel weer iedereen over mij heen krijgen wordt het toch gezellig.

   • Blacky
    says:

    Ik heb een zaak en mijn mensen maken de zaak en de mensen die voor mij werken zeggen jij bent de zaak.
    Een beslisser zonder eigen gekochte aandelen denkt niet twee keer na over zijn beslissing.
    FOUTJE emissie.
     USG gaat overnemen  waarom 3 miljard omzet 36 miljoen verlies .
    Wat zegt omzet overhouden dat is wat telt .
    Fundament /Grond is niet van USG (schulden) kan je een kasteel op bouwen maar als de grond niet van USG is ????
    De landheren stellen de overname uit omdat ze in 2012 25% extra aandelen krijgen van USG DIE ZE ZOWIEZO al voor NIKS nada HADDEN gekregen.
    En ga jij nu maar bij rockwool bij roermond de oven uitborstellen voor minimum loon en door werken je hebt 3 uur anders wordt je niet meer betaald.
    TIS 30 jaar geleden maar zo was het ik heet niet voorniks BLACKY.

 • Blacky
  says:

  recessie is begonnen Half 2007  de groei was toch al aan het afvlakken .Hoeveel zijn er met brugpensioen/pensieon gegaan ????
  Nu het iets beter gaat en onzekerheid bestaat en de deeltijd WW wordt afgeschaft .En je hebt toch HANDJES/KOPPIES nodig waar ga je ze halen ?
  Ontsla en neem aan zie TNT en alle duitse multies (hoewel het in duitsland rommeld) .
  Valt mij tegen van jullie dat jullie (””Sommige ”’duitse uitzend /CAO’s) daar nog geen onderzoek naar gedaan hebben Wilbert/Marc.
  Hoe dan ook:
  I love you both and a Happy new year.
  Ik wil best nog een cartoon plaatsen maar ik ben lachwekkend genoeg.
  Vriendelijke groetjes Blacky.