Faillissementen in december

grafzerk De afgelopen maanden gaat het aantal faillissementen bij uitzenders en werving & selectiebureau’s als een jojo heen en weer. Na een scherpe stijging in oktober en vervolgens een harde daling in november is het in december tijd voor een snelle stijging. In cijfers: van 17 (oktober) naar 9 (november) naar 16 (december).

Door deze zaagtandbeweging is het onduidelijk in welke richting faillissementen zich voor dit martksegment gaan ontwikkelen. De jaartrend is echter nog altijd neerwaartsgericht, zij het relatief langzaam. Het ziet ernaar uit dat we zo op een niveau van iets minder dan gemiddeld 15 faillissementen per maand uit gaan komen.

In onderstaande grafiek is de grijze lijn het aantal faillissementen per maand, de rode lijn is het gemiddeld aantal faillissementen per maand, gebaseerd op het voortschrijdende jaarvolume:

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, 2008 - 2010

Aantal faillissementen per maand en obv. voortschrijdend jaarvolume, 2008 – 2010

De trendlijn (seizoensgecorrigeerd omdat het om een jaargemiddelde is gebaseerd) laat nog altijd een daling zien, maar die daling gaat bepaald niet snel. Met andere woorden; het aantal maandelijkse faillissementen lijkt op een aanzienlijk hoger niveau te bijven hangen dan gedurende het grootste deel van 2008. Maar laten we eerlijk zijn; dat was ook wel een bijzonder laag niveau!

Verantwoording
De grafiek is gebaseerd op de faillissementsinformatie van Faillissementen.com. De cijfers betreffen bedrijven binnen de BIK-code 745 (Arbeidsbemiddeling/uitzendbureau’s) die in de database van Faillissementen.com als failliet staan geregistreerd.

Geef een antwoord