Vacaturesite top 10: de dip is minder diep

Vacaturemonitor, negatief We duikelen deze week heel fors naar beneden als gevolg van een wel heel erg stille laatste week. Jawel, van 1360.000 naar 119.000 vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken. Da’s pas een een serieuze Kerstdip. En daarmee zitten we ook meteen 9,1% onder het resultaat van vorig jaar.Hoewel… dat is niet helemaal eerlijk; want vorig jaar hadden we natuurlijk 53 weken. Als ik het resultaat van 2010 vergelijk met de laatste drie weken van 2009 kom ik op een aanzienlijk beter resultaat uit; 4,1% hoger. En dat is weer een stuk logischer.

Hetzelfde beeld geldt bij het unieke aantal vacatures. En ook hier is het resultaat beter in vergelijking met de laatste drie weken van 2009: 8,1% maar lieftst. We zijn 2010 dus weliswaar met een Kerstdip uitgegaan, maar wel eentje die aanzienlijk minder diep was dan de dip van 2009!

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 50 – 52)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2009 – 2010 (week 50 – 52)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,2%
  • Nationale Vacaturebank: -0,2%
  • Monsterboard: +0,4%
  • DOVAjobs: 0,0%
  • Megajobs: -0,1%
  • JobTrack: -0,2%
  • Careerbuilder: 0,0%
  • Vacaturekrant: +0,1%
  • Gus.nl: -0,3%
  • Randstad: -0,1%

Geeen schokkende veranderingen in de laatste drie weken van 2010. Wat kleine plusjes en minnetjes en dat is het wel zo’n beetje. Het vuurwerk zal dus pas in het nieuwe jaar te zien zijn, als het om vacatures bij de 10 grootste vacaturesites gaat, tenminste.

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Hmm… Werk.nl en Monsterboard laten een stijging van hun marktaandeel zien terwijl Nationale Vacaturebank een vergelijkbare daling laat zien. Is dat het gevolg van de kunstmatige dip en piek in voorgaande weken of een teken van een andere ontwikkeling? De tijd zal het leren…

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord