Vacatures per regio: forse duikeling

RM_regio_negatief Een voorspelbaar einde van het jaar. Zo mogen de resultaten over de afgelopen drie weken in de regio’s wel genoemd worden. Scherpe duikvluchten die desalniettemin tot betere resultaten leiden dan een jaar geleden. En in twee gevallen zelfs beter dan 2 jaar geleden!

Volgende week zal naar alle waarschijnlijkheid nog een verdere daling te zien geven, daarna kunnen we weer omhoog gaan kijken. Hoe ver omhoog wordt natuurlijk de grote vraag van 2011. De economen en de beurs maken een enorm kabaal, maar dat zegt nog helemaal niets. Echte resultaten, daar zitten we op te wachten!

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 50 – 52 (2008 – 2010)

Vacatures per regio: week 50 – 52 (2008 – 2010)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: -0,7%
  • West-Nederland: -0,6%
  • Oost-Nederland: -0,6%
  • Noord-Nederland: -0,5%

Ferme dalingen dus, geheel in lijn met de verwachting. Maar het laat onverlet dat in vergelijk met vorig jaar alle regio’s nadrukkelijk hoger staan. Met Noord-Nederland ook weer boven de resultaten van 2008. Niet als enige overigens, want ook Zuid-Nederland laat een iets beter resultaat zien.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

De eindejaarsduikvlucht heeft zich na de vertraging van vorige week herpakt en is nog niet op haar dieptepunt aangekomen. Dit zal naar alle waarschijnlijk in de komende week gebeuren. En daarna gaan we in principe weer even hard omhoog. De cycle of life in vacatureland.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord