De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, negatief Een volledig jaar 2010 in beeld voor het vacaturevolume bij de vijf grootste vacaturesites van Nederland vertelt vooral een verhaal van dalingen. Dalingen in vacaturevolume die zich mogelijk vertalen in een daling van het marktaandeel van de (grote) vacaturesites.

Tenslotte zijn vacaturesites al tien jaar lang de dominante speler in het palet van online recruitment sites. En onder Internet omstandigheden is dat natuurlijk een extreem lange tijd. Het is dan ook niet vreemd dat er aan de fundamenten van de huidige generatie vacaturesites wordt geknaagd. De fundamenten zijn voorlopig in ieder geval nog stevig genoeg.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Nou, het is vanzelfsprekend een collectieve krimp in vacaturevolume de afgelopen week. Werk.nl laat weer eens een krimp van maar liefst 2.000 vacatures zien, terwijl Nationale Vacaturebank en Monsterboard het op zo’n 700 vacatures minder houden. JobTrack en Vavaturekrant doen het elk met zo’n 600 vacatures minder.

De aantallen op basis van het aantal actieve vacatures blijken bijzonder betrouwbaar te zijn voor Nationale Vacaturebank, Monsterboard en JobTrack. Helaas is dat nog altijd niet het geval voor Vacaturekrant. Werk.nl blijft ook in dit verband een geval apartt.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Ja, hier geen bijzonderheden natuurlijk in de laatste week van het jaar. Alle vacaturesites dippen met hun vacaturevolume. Hier is verder bijzonder weinig over te zeggen; over 1 tot 2 weken dient zich weer een herstel tot de normale vacaturevolumes te tonen. Dan kunnen we zien hoe de sites de feestdagen zijn doorgekomen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Het jaar 2010 in beeld voor de 5 grootste vacaturesites van Nederland. En als we naar zowel de begin- als de eindstand kijken is er slechts 1 conclusie te trekken. Alle vacaturesites hebben aan vacaturevolume verloren. Waarbij de dalingen bij Werk.nl en Monsterboard verreweg het grootste zijn. Maar ook Nationale Vacaturebank en JobTrack hebben nog fors ingeleverd. Eigenlijk is Vacaturekrant de enige site die zich vrijwel staande heeft gehouden in 2010.

Tegelijkertijd zien we wel iets van het herstel dat zich vanaf oktober in het vacaturevolume heeft getoond. Alle site laten in die periode een meer of minder stijging zien van het vacaturevolume, hoewel de omvang van dat herstel beperkt en tijdelijk lijkt te zijn. Maar dat is uiteindelijk aan 2011 om te bewijzen, danwel te ontkrachten.

Geef een antwoord