Fraaie groei bij een aantal beroepsgroepen

Arbeidsmarkt In economisch mindere tijden neemt het volume aan vacatures af. Een logische ontwikkeling die weinigen zal verbazen. Het is echter wel verbazingwekkend als er beroepsgroepen zijn die gedurende mindere tijden een duidelijke groei in aantal vacatures doormaken. Maar verbazingwekkend of niet, deze beroepsgroepen bestaan.

Sterker nog, sinds het begin van de recessie hebben vacatures in een aantal beroepsgroepen een groei doorgemaakt van 45% terwijl het totaal aan vacatures met 26% is gekrompen. Over tegengestelde ontwikkelingen gesproken!

Er zijn een beperkt aantal beroepsgroepen die gedurende een groot deel van de periode van 2008 tot en met 2010 een groei van het vacaturevolume laten zien. In onderstaande grafiek zijn deze beroepsgroepen weergegeven, waarbij de groei/afname in voortschrijdend jaarvolume wordt getoond ten opzichte van het jaarvolume van 2008 (0%):

image 

JobFeed; ontwikkeling vacature jaarvolume per beroepsgroep ten opzichte van volume over 2008, 2008 – 2010

Gezondheidszorg en welzijn is de enige beroepsgroep die gedurende de totale onderzoeksperiode een groei van het vacaturevolume heeft laten zien. Indrukwekkend, en daarmee meteen een verklaring van de krankzinnige stijging van de premie voor de ziektekostenverzekering. We worden allemaal ouder en zieker…

Maar er zijn ook andere beroepsgroepen die een fraaie groei hebben laten zie; waarbij de meest merkwaardige in mijn optiek wel Kunst, cultuur en media is. Een economisch weinig relevante beroepsgroep die gedurende een recessie een groei doormaakt. Merkwaardig…

En dan zijn er ook nog eens drie beroepsgroepen die een vrijwel identieke groei gedurende de onderzoeksperiode laten zien: Horeca, Landbouw, veeteelt en visserij en Schoonmaak en beheer. Vooral de synchroondans van Horeca en Schoonmaak en beheer is opvallend. Of zouden al die schoonmakers toevallig alleen horeca gelegenheden schoonmaken.

Hoe het ook zij; deze vijf beroepgroepen vormden over 2008 slechts 7% van het totaal aantal vacacatures. Maar hun aandeel in het totaal aantal vacatures is ondertussen uitgegroeid tot 14%! En dat in een tijdsbestek van slechts 2 jaar. Indrukwekkend! Waarbij die groei aan vacatures in de beroepsgroep Gezondheidszorg en welzijn in ieder geval ook voor 2012 weer garant zal staan voor een verdere stijging van de premiekosten. Hoera!?=

Geef een antwoord

2 Comments
 • Gert
  says:

  ofschoon de demografische trend inderdaad de redenering van groeiende zorgwerkgelegenheid ondersteunt, toch de volgende vragen:
  maar het zou ook zomaar kunnen dat het vacaturevolume in de zorg toeneemt omdat er veel werknemers uitgeblust vertrekken en het erg moeilijk is om te vullen ivm de werkdruk?
  of zijn dit de categorieen met de laagste beloning waar zelfs in economisch magere tijden geen mensen voor te vinden zijn?
  aardige spiegel met administratief volgens mij… fysieke zwaarte van het beroep?

  • Marc Drees
   says:

   Goede vragen, en eentje waar de cijfers in ieder geval geen antwoord op kunnen geven. Als de groei echter verklaard zou moeten worden uit een sterk verkorte gemiddelde arbeidsduur dan hoop/verwacht ik dat we daar via andere media al het een en ander over zouden hebben gehoord. Tenslotte zou bij een 100% verklaring vanuit dit perspectief er een verkorting van de gemiddelde arbeidsduur met 30% zijn opgetreden. Niet alleen levert dat meer vacatures op, maar ook allerlei continuiteits- en kwaliteitsproblemen in de levering van de zorg zelf.
    
   Het kan natuurlijk wel dat er sprake is van een toename van werkdruk en daardoor een lichte groei in het verloop. Daarnaast neemt de vergrijzing ongetwijfeld een deel voor haar rekening.