Hays: Duitsland explodeert, Engeland reorganiseert

Logotype Hays Recruitmentconcern Hays zag de omzet het afgelopen kwartaal met 21% groeien. Dat is een nieuw record in het (post-)crisistijdperk – vorig kwartaal kwam het vergelijkbare-groeipercentage nog uit op 18%. Hays Plc onthult de onderliggende omzet- en winstcijfers niet.

De grote trekker van deze groei is de regio Continentaal Europa, en dan vooral in Duitsland, waar de economie toch al hoogtij viert. Hays groeide in Duitsland met 47% ligt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Om de groeiverwachting kracht bij te zetten, heeft het bedrijf het aantal continentale consultants eind 2010 sinds het kwartaal daarvoor met 7% uitgebreid.

Hays’ Britse klucht
Zo euforisch als Hays is over het Europese vasteland, zo slecht gaat het de recruiters in de thuismarkt af. De groei van Hays op het Britse eiland bleef steken op 1%. Dat achterblijven heeft te maken met de ook daar snel gekrompen overheidsmarkt. Die problemen zijn nog niet opgelost.

In september meldden we dat Hays zijn Britse landendirecteur verving voor buitenstaander Royston Hoggarth. Die blijkt nu radicaal te hebben gebroken met het beleid van zijn voorganger Tim Cook. Hoggarth, een eerder bij British Telecom ontslagen manager, heeft bij wijze van late reorganisatie 8% van zijn Hays-consultants naar huis gestuurd. Cook nam pal na de zomer nog juist 3% extra consultants aan.

Als dank voor zijn blijkbaar falende beleid is Cook zelf met een interne promotie beloond. Cook is tegenwoordig namelijk ‘Head of Business Innovation’. Met dat soort HR-beleid is het geen wonder dat er overnamegeruchten de ronde doen.

Back in business
Topman Alistair Cox probeert de misère in de thuismarkt dan ook het liefst met de euforie elders te doen vergeten, door erop te wijzen dat in de eerste reeks van de 28 landen waarin Hays actief is, het niveau van voor de crisis weer bereikt is:

‘The breadth and strength of growth this quarter is reflected by the fact that 19 countries grew net fees by more than 20%* versus prior year. Collectively the International business grew net fees by 37% versus prior year and several of our country businesses in Asia and Europe are now operating back above their pre-downturn levels. The outlook remains good across nearly all of our markets, including the UK private sector, and we continue to increase consultant headcount in order to capture the opportunities for growth.’

Hoe het Hays Plc in Nederland vergaat, maakt het bedrijf niet bekend.

Geef een reactie

1 Comment