Eurostat: werkloosheid Eurozone blijft 10,1%

Logotype Eurostat Volgens Eurostat is de werkloosheid over november in de Eurozone blijven steken op 10,1%. Dit is dus de vierde achtereenvolgende maand dat de werkloosheid op dit niveau blijft staan. Het is overigens verbijsterend om te zien dat in een groot aantal landen (Italie, Spanje, Belgie, Ierland) de werkloosheidscijfers van voorgaande maanden keer op keer worden bijgesteld.

Het is blijkbaar erg ingewikkeld voor een groot aantal Eurolanden om de werkloosheid te bepalen. Vreemd genoeg kunnen diezelfde landen wel in een vloek en een zucht aangeven dat hun banken kerngezond zijn. Maar blijkbaar is dat een heel ander verhaal…

In onderstaande grafiek zijn de werkloosheidscijfers van Duitsland en Nederland (twee relatief gezonde landen), Belgie en Frankrijk (twee kandidaten voor een bailout) en de PIIGS landen (deze zijn reeds opgegeven) weergegeven; met uitzondering van Griekenland. De werkloosheidscijfers van Griekenland lopen namelijk maanden achter en zijn per definitie niet te vertrouwen (denk maar aan de cijfers van het BBP…):

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (december 2008 – november 2010)

Eurostat: Werkloosheid geselecteerde Eurolanden (december 2008 – november 2010)

Italie schommelt als een dronken matroos door werkloosheidland. Volgens mij steekt daar eens per maand een ambtenaar een vinger in de lucht om het werkloosheidspercentage te bepalen.

Het wonder van Duitsland lijkt ook alweer te zijn uitgewerkt; de werkloosheid blijft daar steken op 6,7%. Ook voor de meeste andere landen is er sprake van een stablisatie van de werkloosheid; waarbij Nederland niets heeft te klagen en Spanje alles heeft te klagen. Want met een werkloosheid boven de 20% is het daar dramatisch gesteld met de arbeidsmarkt. Je vraagt je af wanneer de beroepsbevolking van Spanje massaal naar Brazilie vertrekt. Daar is de economie tenminste wel gezond…

Geef een antwoord