Startwire: vreemde wolf in sociale schaapskleren

Logotype Startwire Vandaag is Startwire live gegaan. Startwire? Ja, de volgende online recruitment site die zich bedient van een social sausje. De vraag is: verhoogt de saus de smaak of is het slechts een overbodig extraatje. Nou, volgens Startwire is het een essentieel ingredient:

StartWire™ helps you get hired faster by unlocking the knowledge and insider connections of trusted friends, colleagues, and certified job search experts

Een boude claim; ik ga mijn baan sneller vinden met Startwire via mijn netwerk. Dat vraagt natuurlijk om nader onderzoek!

De homepage
Dit is de homepage van Startwire:

Startwire | Homepage 

Dit is geen standaard homepage, zoveel is zeker. En de kin van de hoofdpersoon doet mij onwillekeurig denken aan de kin van mijn zwager. Met zo’n enorme kuil dat ik altijd aan een zwart gat moet denken. Maar ik dwaal af…

In de video positioneert Startwire zich als een soort referral tool. Via je connecties hoor je over niet-gepubliceerde vacatures (meer dan 50% van alle vacatures worden nooit gepubliceerd volgens Startwire), of krijg je een introductie bij de manager die geen goede mensen kan vinden. Maar Startwire is geen online referral tool zoals Zubka, Friendhunter of Spotajob waar je je vrienden verkoopt. Nee, binnen Startwire is alles prive.

Tijd om me te gaan registreren. En natuurlijk kan dat via een Facebook of LinkedIn account. Nog geen account bij deze netwerken, dan kan je je ook gewoon registreren. Na de rituele handelingen kom ik hier terecht:

Startwire | Dashboard 

Goed, hier is een hoop te doen. Aan de linkerkant staat Build your network,Get hired. Dit is de kern van Startwire, want hiermee maakt ik dus mijn private community of friends and colleagues om mij te helpen bij mijn zoektocht naar een nieuwe baan. Als ik daar op de hyperlink Get Started klik, krijg ik dit te zien:

Startwire | Community

Dit is de centrale gedachte. Ik kan bepaalde connecties uit LinkedIn, Facebook of mijn Gmail adresboek uitnodigen of gewoon e-mail adressen gaan invoeren. Dat laatste zal ik moeten doen, want ik heb geen enkele connectie in LinekdIn en op Facebook zullen ze me nooit zien. Nou, dan ga ik mezelf maar even uitnodigen.

Startwire | E-mail

Goed, Startwire kan nog het nodige verbeteren aan haar e-mail communicatie, maar het idee is duidelijk. Als ik als ontvanger van bovenstaande e-mail op de bovenste hyperlink klik krijg ik het volgende te zien:

Startwire | Homepage uitnodiging

Da’s nou onhandig. En niet erg sympathiek van Startwire. Want ik word gevraagd om me te registreren. Een soort boerenslimheid van de site om zoveel mogelijk zieltjes te winnen; vooral omdat de standaard settings van een account allerhande e-mail spam op me af gaat sturen. En je kan je niet uitschrijven bij Startwire als je je eenmaal hebt ingeschreven…

Maar goed, als ik me heb geregistreerd, krijg ik als genodigde dit te zien:

Startwire | Dashboard uitnodiging

Goed, ik kan dus via een soort berichtenservice (de Startwire feed) met de banenzoeker communiceren, en verder ga ik gebombardeerd worden met e-mails van Startwire op het moment dat de banenzoeker dingen doet. Maar… Startwire wil graag dat deze helper ook zelf gebruiker van de site wordt. En daar gaat in mijn optiek Startwire grondig de fout in. Want als ik via Startwire mensen uitnodig om mij te helpen worden zij op deze manier al op het bestaan van de site gewezen. Als zij zichzelf als zoeker willen inschrijven is dat natuurlijk prima. Maar om nou mijn genodigden meteen proberen te converteren in Startwise gebruikers vind ik nogal hoerig. Zeker als de site zegt privacy zeer belangrijk te vinden. Ja, ja…

Nog enkele andere features…
Naast de ‘community’ heeft Startwire nog een paar andere features. Allereerst kan ik mijn CV uploaden:

image

Dat is stompzinnig! Ik heb mezelf via een LinkedIn account toegang verschaft tot deze site! Neem dan op zijn minst mijn profiel over om diezelfde zoektocht door 7.000+ vacaturesites te doen. Wat ongetwijfeld slechts 1 site zal zijn; namelijk Indeed.com.

Want Startwire heeft ook nog de mogelijkheid om naar banen te zoeken via Indeed.com. Grappig, hoewel Statwire dus stelt dat meer dan 50% van alle vacatures nooit gepubliceerd worden heeft ze voor alle zekerheid ook maar even de diensten van deze vacature-aggregator betrokken. Wat als een gebrek aan geloof in eigen kunnen kan worden gezien.

Conclusie
Startwire is een technisch kunstje waarmee de site online iets probeert te realiseren wat offline nog nooit heeft bestaan. Niet bij gebrek aan mogelijkheden maar bij afwezigheid van noodzaak of behoefte. Tenzij je als exhibitionist door het leven gaat, laat je in het algemeen alleen een kleine kring vrienden en goede bekenden weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Dus waarom zou je nu ineens allerhande connecties uit je sociale netwerken uitnodigen om hen op de hoogte te stellen van datzelfde feit? Omdat het kan? En als je alleen die paar vrienden en goede bekenden uitnodigt, is Statwire dan niet ineens veel teveel werk?

En hoe kan de huidige krakkemikkige interactie binnen Startwire op tegen een persoonlijk gesprek naar die ene persoon die je mogelijk zou kunnen helpen in een specifieke situatie? Nog even los van het feit dat het wel erg goedkoop is om een dergelijke vraag via Startwire te stellen…

En dan is er nog de dubbelhartigheid die Startwire ten toon spreidt. Door zieltjes te winnen onder de connecties die ik uitnodig. Volstrekt onfatsoenlijk en per direct de doodsteek voor een site die zegt privacy voorop te stellen.

Geef een antwoord

2 Comments
 • Michiel Cobben
  says:

  Veel tools (zoals startwire) proberen de communicatie tussen jobseekers, intermediairs en werkgevers te vervangen. Hierbij zien ze over het hoofd dat een mail nooit zo sterk zal zijn als een echt gesprek en dat iemand ‘in je netwerk hebben’ vele gradaties kent. Online netwerken zijn hooguit een tool om te communiceren, nooit een vervanging van echte contacten. Zelf zal ik iemand pas accepteren/uitnodigen in mijn online netwerken als ik iemand ook echt ontmoet heb. Daarmee zijn mijn netwerken een weergave van mensen die ik offline ontmoet heb. Ik proef uit de teksten van startwire dat ze hier makkelijker over denken.
  Zelf zou ik iemand die ik niet persoonlijk ken nooit introduceren bij mijn relaties. Bel of mail me gewoon rechtsreeks en als je mijn nummer/mailadres niet hebt? Lees vorige zin.

  • Marc Drees
   says:

   Startwire is feitelijk een upgrade van het volledig gefaalde online referral model zoals door Zubka, Spotajob en Friendhunter (en de nodige andere ten grave gedragen sites) is geprobeerd. En tenzij Amerikanen volledig andere mensen zijn dan Europeanen zie ik ook deze upgrade net zo hard falen. Ondanks alle social gereutel wat er als een mistgordijn omheen hangt. En al helemaal met hun dubbele moraal ten aanzien van privacy.