De grote vijf: aantallen vacatures

RM_grote5_negatief Een klein minnetje is voor deze week het gecombineerde resultaat van de vijf grootste vacaturesites van Nederland. Hoewel, het gaat deze week om vier vacaturesites, want het lijkt erop alsof Werk.nl het aantal vacatures op haar homepage op een vast getal heeft gezet: 32.847… En dat terwijl de werkelijke aantallen vacatures op de site aanzienlijk hoger liggen.

Het wordt een gebarsten plaat, maar het zou toch werkelijk fantastisch zijn als UWV met haar verplichte downsizing ook meteen afscheid neemt van het volledig zinloze Werk.nl. Deze vacaturesite is een flagrante verspilling van belastinggeld tegen de achtergrond van een functionerende vrije markt.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering

Verleden week stond het aantal vacatures op Werk.nl (volgens Werk.nl) op 32.847. En deze week is exact datzelfde getal op de hompage van de site te zien… Maar als ik zoek zonder criteria krijg ik opeens 34.958 vacatures te zien. Ra, ra, ra? Volgens mij heeft Werk.nl nog altijd problemen met haar tellertje op de homepage…

Maar goed, los van de wanhopig slechte vacaturesite van het UWV laten de andere sites een gemixed beeld zien. Minimale dalingen bij Nationale Vacaturebank, Monsterboard en JobTrack en een redelijke stijging (+300) bij Vacaturebank. Los van Werk.nl komen we dus voor de grote vijf op een klein minnetje uit voor de afgelopen week.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vijf:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken

Nou, alle lijnen gaan omhoog, behalve Vacaturekrant. Toch een opvallend gezicht om vrijwel alle vacaturesites al meteen in de eerste week van het nieuwe jaar zo’n enorme sprong te zien maken. Normaal gesproken komt de markt pas in de tweede week op gang. Maar ja, de Kerstvakantie viel natuurlijk precies in de laatste twee weken van 2010; en dus is de markt dit jaar vroeg op gang gekomen.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens JobFeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Vacaturevolume op basis van JobFeed, laatste 52 weken

Het beeld is behoorlijk divers; Werk.nl piept heel voorzichtig omhoog, Nationale Vacaturebank blijft min of meer gelijk en de overige sites laten kleine dalingen zien. Een richtingloos verhaal zou ik zo zeggen; maar dat is natuurlijk alleen op de korte termijn het geval. Ik ben zeer benieuwd hoe de komende weken van het nieuwe jaar de grootste vacaturesites van ons landje gaan behandelen. Wordt het een revival of modderen we voort?

Geef een antwoord