Vacatures per regio: onwerkelijk…

Vacatures per regio, positief Wel eens champagne in de vroege ochtend gedronken? Nou, ik ook niet. Maar vanochtend kwam ik er wel heel dichtbij om een fles champagne open te trekken. Want de resultaten van de eerste week van dit nieuwe jaar zijn overdonderend te noemen. Waarmee de regio’s het nieuwe jaar knallend beginnen.

En dat is weliswaar een fraaie, maar ook een onwerkelijke situatie. Deze week vraag Portugal officieel steun aan om te voorkomen dat ze hun schuldpapier alleen maar tegen torenhoge rentes op de markt kunnen verkopen. Spanje, Italie en Belgie zitten binnenkort in dezelfde situatie. Het sentiment onder West-Europeanen is somber. Maar niet in het Nederlandse. Daar knallen de vacatures de pan uit…

Dit is de grafiek voor de afgelopen drie weken:

Vacatures per regio: week 51 – 1 (2009 – 2011)

Vacatures per regio: week 51 – 1 (2009 – 2011)

In vergelijking met vorige week is dit het resultaat:

  • Zuid-Nederland: +0,1%
  • West-Nederland: +0,2%
  • Oost-Nederland: +0,2%
  • Noord-Nederland: +0,2%

Alles stijgt, hoewel de verliezen van vorige week nog niet zijn goedgemaakt. Maar daar gaat het niet om. Want in vergelijking met de twee voorgaande jaren staan de regio’s er dit jaar belachelijk goed voor. Alle regio’s steken met kop en schouders uit boven de situatie van 2009 en 2010. Een onwerkelijk fraai gezicht. En ale helemaal als ik naar West-Nederland kijk; de regio die tot op heden de meeste moeite had om zich te herstellen van de klappen van 2009.

Over het afgelopen jaar ziet het er zo uit:

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Vacatures per regio: afgelopen 52 weken

Een week eerder dan verwacht laat de curve alweer een stijging zien. Waarmee 2011 zelfs niet bij benadering in de buurt is gekomen van de resultaten na de jaarwisseling in 2010. Het nieuwe jaar is werkelijk knallend begonnen. Nu eens kijken of en zo ja, hoe deze ontwikkeling zich in de komende weken doorzet.

Verantwoording
CBS indeling die Nederland in een viertal regio’s opdeelt:

  • Zuid-Nederland: Noord-Brabant en Limburg
  • West-Nederland: Utrecht, Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland
  • Oost-Nederland: Overijssel, Gelderland en Flevoland
  • Noord-Nederland: Groningen, Friesland en Drente

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord

1 Comment