The Ladders eet weer van drie walletjes

Logotype The Ladders The Ladders is de site waar je als werkzoeker betaald voor toegang tot vacatures. De reden? Die vacatures zijn (volgens The Ladders) allemaal $ 100.000+ banen en dus kan je als serieuze werkzoeker ongetwijfeld wel een paar dollar missen om ‘exclusief’ te zoeken en te solliciteren. In de afgelopen jaren is bij herhaling duidelijk geworden dat The Ladders het met die exclusiviteit niet zo nauw neemt…

Verder heeft The Ladders een nogal bizar business model. Het rekent toegangsgeld voor werkzoekers, maar ook voor werkgevers die vacatures willen plaatsen of naar CV’s willen zoeken. O ja, en het heeft ook nog FitFinder, een eigen sourcingservice op de CV database, in directe competitie met diezelfde werkgevers (denk aan Monsterboard, Nationale Vacaturebank). The Ladders eet dus van vier walletjes. Maar er veranderd iets in het nieuwe jaar.

Want volgens John Zappe, de kritiekloze ‘journalist’ van ERE, gaat The Ladders terug naar 2007 toen werkgevers nog gratis vacatures mochten plaatsen. Tenslotte betaalden diezelfde werkgevers tot dat moment al voor toegang tot de CV database terwijl werkzoekers betaalden voor toegang tot de vacature database.

Inderdaad, The Ladders laat voortaan recruiters weer gratis vacatures plaatsen. De reden? Volgens Alexandre Douzet (mede-oprichter van The Ladders):

We realized over the past couple years job postings in their current form have become commoditized. Recruiters don’t necessarily see the value in job postings

Jawel, met droge ogen. Wat Douzet dus eigenlijk zegt is, dat het betalen voor een vacatureplaatsing op The Ladders niet succesvol is gebleken. Zeker na een financiele crisis en recessie. Dat is mogelijk ook de reden dat The Ladders al jaren de onfatsoenlijke praktijk hanteert om vacatures van allerlei andere locaties te ‘kopieren’. En dat terwijl werkzoekers betalen voor exclusieve toegang tot die vacatures…

In ieder geval lijkt The Ladders dus te stoppen met een deel van hun onfatsoenlijke praktijken. Hoewel het plaatsen van vacatures uitsluitend gratis wordt als deze per stuk worden ingevoerd. Da’s dan weer een beperking, hoewel deze niet al te groot zal zijn gezien het relatief beperkte aantal vacatures met een salaris van meer dan $ 100.000.

The Ladders is het viezige broertje van sites als Lintberg en Experteer. Het is de vraag of ze hun Amerikaanse streken ook in Europa gaan uithalen. De site zit al langer in de UK en er schijnen plannen te zijn om het vasteland van Europa te veroveren. Je mag hopen dat werkgevers en werkzoekers het onderscheid kunnen maken.

Geef een reactie

3 Comments