Uitkeringsaanvragen VS ‘stijgen sterk’

Amerikaanse vlag Op basis van het merkwaardige werkloosheidsrapport van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) werd vorige week de halve wereld draaierig van geluk. Tenslotte blijft bij de gemiddelde hersenloze alleen de kop van een bericht hangen; en die kop rapporteerde dat de werkloosheid van 9,8% naar 9,4% was gedaald. Hoezee! En de beurzen sprongen van vreugde naar nieuwe hoogtes.

Helaas is de onderliggende werkelijkheid dat de situatie in de VS voor de beroepsbevolking niet beter wordt. Vaste banen worden verwisseld voor meerdere part-time banen met een tijdelijk karakter; de uitzenders in de VS beleven daardoor wel hoogtijdagen. In de VS betekent dat echter ernstige salariserosie voor de betrokken werkenden.

En vandaag bleek dat ook de intitiele claims voor een werkloosheidsuitkering weer sterk groeien.

Het Department of Labor (DoL) rapporteert wekelijks het aantal initiele steunaanvragen. En voor de afgelopen jaren ziet dat er zo uit:

DoL: wekelijkse uitkeringsaanvragen (niet) gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 2008 – heden

DoL: wekelijkse uitkeringsaanvragen (niet) gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, 2008 – heden

De val van Lehman Brothers had niet beter in beeld kunnen worden gebracht. Vanaf dat moment stijgt het aantal uitkeringsaanvragen in de VS explosief; waarbij de piek na de jaarwisseling in 2009 op bijna 1.000.000 uitkeringsaanvragen in 1 week uitkomt. Een gigantisch getal, waarbij wel moet worden aangetekend dat in de tweede week van januari traditioneel het hoogste aantal aanvragen valt. Wat ook keurig is te zien in 2010 en 2011.

De voor het seizoen gecorrigeerde aantallen aanvragen laten sinds de piek van 2009 een afname zien waarbij het aantal aanvragen per week koppig weigert onder de 400.000 te zakken. Wat minimaal nodig is om ervoor te zorgen dat de echte werkloosheid in de VS gaat dalen.

Alleen vorige week dook de rode lijn iets onder die magische grens van 400.000. Wat in samenhang met het glorieuze ADP rapport en de daling van de werkloosheid in december 2010 leidde tot zeer veel getoeter en scherp stijgende beursindexen. Merkwaardig genoeg laat de enorme stijging van deze week geen enkel spoor na. Geen getoeter; geen wild bewegende beurzen. Helemaal niets.

Willen we echt liever collectief in een luchtspiegeling geloven dan de feiten onder ogen zien? Als dat zo is voorspel ik dat binnenkort de kerken weer vollopen. Want alleen daar kunnen sprookjes worden verkocht. Uiteindelijk zal de echte economie laten zien wat de huidige situatie is. Tot die tijd kan het hersenloze deel van de bevolking in slaap worden gewiegd door oude mannen in jurken.

Geef een antwoord