De beste vacaturesite van Nederland: de automatische e-mail response op een online sollicitatie

RM_beste_slechtste Vandaag dan eindelijk de laatste aflevering van een serie van drie waarbij de 13 vacaturesites gedetailleerd worden onderzocht op hun kwaliteiten bij het zoeken naar vacatures, het beoordelen van en solliciteren op een vacature en uiteindelijk het ontvangen van een automatische response op een online sollicitatie.

Deze keer dus de resultaten van de automatische e-mail response, aan de hand van een vragenlijst met 15 vragen. Helaas hebben vijf sites niet mee kunnen doen; bij de resterende 8 sites waren de resultaten ronduit bedroevend te noemen. Schokkend, so to speak…

Vragenlijst: Ontvangen van automatische e-mail response op online sollicitatie
Deze vragenlijst beoordeelt de kwaliteit van de automatische e-mail response naar aanleiding van een online sollicitatie (via een sollicitatieformulier). De vragenlijst bestaat uit 15 vragen:

 1. Is de afzender van de e-mail herkenbaar?
 2. Geeft het onderwerp van de e-mail voldoende informatie?
 3. Mag de ontvanger op de e-mail reageren?
 4. Worden er meerdere kanalen geboden waarlangs de ontvanger op de e-mail kan reageren?
 5. Maken formattering en lay-out het eenvoudig om de e-mail snel door te nemen?
 6. Heeft de tekst van de e-mail een logische structuur?
 7. Start de e-mail met een aanhef?
 8. Is de aanspreekvorm van onderwerp, aanhef en inhoud van de e-mail consequent?
 9. Is er een paragraaf aanwezig die het doel van de e-mail uitlegt?
 10. Is er een paragraaf met één (of meerdere) vervolgstap(pen) aanwezig?
 11. Zijn er paragrafen aanwezig met relevante informatie?
 12. Bevat de afsluiting persoonsinformatie van de afzender?
 13. Bevat de afsluiting contactmogelijkheden?
 14. Bevat de e-mail mogelijkheden om actie te ondernemen?
 15. Is de e-mail tekst goed leesbaar?

 

Helaas hebben ITJobboard, Jobnews, Bijbanen.nl, JobTrack en Werk.nl geen resultaat geboekt; slechts 8 sites hebben dus op dit onderdeel een score behaald. De vier eerstgenoemde sites hadden geen vacature van de eigen organisatie waardoor er ook geen mogelijkheid was om een eventuele e-mail response te ontvangen. Werk.nl bood voor de eigen vacatures geen sollicitatieformulier; een eventuele e-mail response was hierdoor evenmin mogelijk.

De puntentelling
Elke vraag bestaat uit een viertal elkaar uitsluitende antwoorden. De antwoorden varieren van een worst practice (-2 punten) tot een best practice (+2). De twee tussenliggende antwoorden scoren –1 en +1.

De totaalscore ligt dus tussen de –30 tot +30. Een score van +15 (een gemiddelde van +1 voor ieder antwoord) biedt de gebruiker een voldoende goede ervaring.

Het resultaat
De totaalscore voor de 8 resterende vacaturesites is –8,2. En dat is natuurlijk gruwelijk slecht. Maar ja, wat zegt dit eigenlijk? Helemaal niets natuurlijk. Echt interessant wordt het als we de score per vacaturesite bekijken:

image

Resultaten vacaturesites voor de vragenlijst: Automatische e-mail response op een online sollicitatie

Holy shit! Wat een absoluut rampverhaal is dit. Geen van de 8 sites heeft een positieve score; alles ligt onder nul. Alle sites bieden de ontvanger een (zeer) matige ervaring; Megajobs levert zelfs een 100% negatieve ervaring. Dat is op zich ook knap, zij het op een zeer trieste manier.  Een belangrijk contactmoment wordt dus nadrukkelijk verpest.

Ook interessant om te zien is hoe de 8 vacaturesites gemiddeld per vraag hebben gescoord. Per vraag kan dus maximaal +2 punten worden gescoord en minimaal –2. En dat ziet er zo uit:

image 

Ai, ai, ai. Wat een ronduit dramatisch slechte gemiddelde scores per vraag. Hier ligt duidelijk niet de kracht van de vacaturesites; wat op zich toch wel weer behoorlijk merkwaardig is. Eigenlijk scoren de sites gemiddeld maar op drie vragen in het groen: de afzender van de e-mail is herkenbaar, de ontvanger mag op de e-mail reageren, en de e-mail tekst is goed leesbaar. Op alle andere vragen scoren de sites gemiddeld zwaar onder de maat.

Conclusie

De kwaliteit van de automatische e-mail response op een online sollicitatie is ronduit bedroevend. Zonder uitzondering laten alle sites een zeer slechte score zien. Werkzoekers die op de site nog een redelijke ervaring krijgen, worden via het e-mail kanaal op een bijzonder koude douche getracteerd. Ronduit gruwelijk.

In een aparte posting ga ik in op het eindresultaat. Met een meer dan verrassende winnaar! Lees er morgen alles over. Natuurlijk hier; op RecruitmentMatters.

Geef een reactie

4 Comments