Peerz: slimme matching heuristiek? Waar dan?

Logotype Peerz We hebben al jaren WCC (ELISE), Actonomy, Burning Glass en nog een aantal andere partijen die voor de arbeidsmarkt matching-oplossingen op de markt brengen. Matching klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Een reden waarom matching-oplossingen zich nog altijd niet mogen verheugen in een grote populariteit.

Maar misschien dat daar met de komst van een nieuwe Nederlandse ‘matcher’ verandering in gaat komen: Peerz. Jawel een fonetische woordspeling op het Engelse peers; en daarmee is meteen de insteek van Peerz duidelijk:

Nodig collegae, klanten, leveranciers, vrienden en kennissen op om een anonieme, objectieve en positief opbouwende manier te laten reviewen. Deze 360˚review kan vervolgens gebruikt worden bij het matchen op gewenste profielen van bijvoorbeeld vacatures en/of (interim)opdrachten

Jawel het magische woord matchen is gevallen. Tijd om dat eens nader te onderzoeken.

De homepage
Dit is de homepage van Peerz

Peerz.nl | Homepage

Oh, oh, Peerz maakt de klassieke fout door op de hompeage ‘alles’ te willen vertellen. Met als gevolg veel teveel (kleine) lettertjes en dan ook nog eens zinnen die door geen normaal mens te begrijpen zijn:

Peerz lost het matching en selectie probleem op een unieke manier op. Door gebruik te maken van de kennis van een slimme matching heuristiek kan Peerz helpen vraag en aanbod bij elkaar te brengen

Soms is goedkoop echt duurkoop; want een goede tekstschrijver kan hier toch echt een zin van maken die wel begrepen kan worden. En een heel goede tekstschrijver verstaat de kunst van het weglaten. Volledig weglaten in dit geval…

Wat ik wel zie: Log in met LinkedIn, en Koppel LinkedIn aan Peerz. Overigens verwijzen deze twee verschillende knoppen naar exact dezelfde vervolgpagina; maar de intentie is duidelijk; ik kan iets met mijn LinkedIn profiel op Peerz. Klik:

Peerz | Uitleg

Zo, dat is nog eens lekker! Ik krijg direct na toestemming te hebben gegeven aan LinkedIn bovenstaand scherm te zien. Geen e-mails en andere onzin. Ik ben gewoon meteen binnen; op een introductiepagina. Pluspunt.

Maar dan wederom die schermopmaak. Wat een ellende… De belangrijkste informatie staat in exact hetzelfde formaat als de fluff teksten. en waarom die enorme footer hier herhalen? Terwijl je juist de aandacht van de bezoeker op de vervolstappen (WAT KAN/MOET  IK HIER DOEN) wilt hebben. Afijn, opmaak is ook een vak, zullen we maar zeggen. En iets uitleggen wat voor jezelf vanzelfsprekend is, is helemaal moeilijk. Voor Peerz althans…

Goed, de eerste stap is dus blijkbaar dat Peerz mijn functies heeft ingelezen; en ik moet nu die functies koppelen aan rollen? Waarom? Dat wordt helaas niet uitgelegd in bovenstaand scherm, en evenmin in het scherm dat ik te zien krijg als ik op de knop Volgende klik:

Peerz | Koppelscherm functie - rol

Waarom moet ik dit doen? Geen idee. En als Peerz kan matchen (met slimme matching heuristiek), waarom kan de applicatie dan niet het woord Consultant aan de consultancy rollen koppelen? Hmm… Overigens wordt het echt leuk als je op de hyperlink Suggereer een nieuwe rol klikt. Want dan kan je de naam van die nieuwe rol opgeven en eventueel linker- en rechter-attributen… Wat dat dan ook moge zijn.

Goed; ik heb een aantal functies aan rollen gekoppeld en een nieuwe rol opgevoerd en ik ben Klaar! Waarna ik dit te zien krijg:

image 

Oke, mijn standaard rollen staan genoemd; mijn nieuwe rol (Blogger) niet. Da’s niet zo fijn. Verder begrijp ik niet veel van dit scherm waar een verhaspelde tekst volgens mij zegt dat ik drie personen moet uitnodigen om mij door hen te laten beoordelen. Deze quasi tag cloud is misschien grappig bedoeld, maar als je iets probeert uit te leggen is dat niet zo slim…

Verder kan ik op de verschillende functies/rollen klikken en op de horizontale subnavigatie, maar steeds krijg ik dezelfde tekst (met de woorden in verschillende volgordes) te zien. Ik moet blijkbaar mijn peerz uitnodigen. En dat is natuurlijk een ferm probleem:

Peerz | Peerz uitnodigen

Ik heb namelijk geen connecties in LinkedIn… Dus hoe nodig ik nou mensen uit? Niet? Nee dus.

Dan ga ik mezelf maar eens reviewen; tenslotte kan ik dat ook doen:

Peerz | Zelfevaluatie

Afijn, na het random verplaatsen van de schuifjes (mooie interactie, maar je kan geen schuifje exact in het midden laten staan…) is dit het resultaat:

Peerz | Resultaat zelfevaluatie

Oke, daar is dan een roos en een tag cloud. Als ik vervolgens hoopvol op de hyperlink Zoek naar Jobs klik, gebeurt er … helemaal niets. Behalve dan de mededeling: Er zijn geen resultaten voor uw zoekopdracht. Dus?

Matching heb ik op geen enkel moment gezien, laat staan slimme matching heuristiek. Wat dat dan ook moge zijn. Misschien heeft het ongemerkt plaatsgevonden…

Conclusie
Als ik op dit moment een conclusie zou moeten trekken dan is het oordeel simpel: bagger. Een volstrekt warrige en onduidelijke site die de bezoeker veel teveel aan haar lot overlaat en waarbij het onduidelijk is wat je nou eigenlijk op enig moment kan doen op basis van al die inspanningen.

Maar de site is vandaag in soft launch live gegaan, dus laat ik nog even wachten met mijn oordeel. Of anders gezegd: de soft launch laat voorlopig bagger met een fraai schilletje zien. Dat weer wel.

Achtergrond
Peerz is de site van het gelijknamige bedrijf Peerz BV. opgericht door Gregor Tee. En ik heb nog nooit zo’n bedrijfsomschrijving gezien; daaarom hier integraal:

Het oprichten, beheren en uitbouwen van een sociaal netwerk op het internet, gebaseerd op ‘peer-to-peer’ beoordelingen met als doel het verschaffen van een optimaal inzicht in de kwaliteiten en competenties van een individu op basis van hoe zijn of haar peers hem of haar hebben ervaren en hetgeen deze peers verwachten ten aanzien van de groeimogelijkheden van hetzelfde individu, alsmede het verrichten van al hetgeen met het vorenstaande verband houdt of daartoe bevorderlijk mag zijn.

En nu hardop lezen zonder adem te halen! Nu begrijp ik ineens die massa tekst op de homepage!

Geef een antwoord

7 Comments