Vacaturesite top 10: doorzettende groei

Vacaturemonitor, positief De groei van het vacaturevolume zet door, al gaat het niet zo snel als ik had verwacht. In vergelijking met vorige week is het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken met een kleine 4.000 vacatures gegroeid naar bijna 123.000. Daarmee scoort 2011 overigens 28,6% hoger dan 2010, en dat is dan wel weer indrukwekkend te noemen.

Ook het aantal unieke vacatrues groeit gestaag door en ook hier is het verschil met dezelfde periode in 2010 enorm: maar liefst 21,5% meer vacatures. Ik verwacht echter in de komende weken een forse daling van dat verschil met vorig jaar. De Kerstdip is in tegenstelling tot vorige jaren bijzonder kort geweest waar dit normaal enkele weken voort suddert.

De wekelijkse top 10
Zo ziet de top 10 er voor de afgelopen drie weken uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 52 – 2)

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2010 – 2011 (week 52 – 2)

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  • Werk.nl: +0,6%
  • Nationale Vacaturebank: +0,9%
  • Monsterboard: +0,2%
  • DOVAjobs: +0,8%
  • Megajobs: +0,5%
  • JobTrack: +0,1%
  • Careerbuilder: +0,1%
  • Gus.nl: +0,1%
  • Vacaturekrant: -0,2%
  • Randstad: +0,1%

Vacaturekrant is de grote dissonant. Als enige vacaturesite laat zij een krimp zien waar alle andere sites (sterk) groeien. Overigens is het opvallend dat de drie grootste vacaturesites ondanks het sterk gegroeide vacaturevolume nog altijd onder het niveau van vorig jaar acteren. Is dit een indicatie van een structurele erosie van het marktaandeel van de grore vacaturesites?

De grote drie
Dan ook nog het beeld van het marktaandeel van grote drie over het afgelopen jaar:

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Trendlijn drie grootste vacaturesites, laatste 52 weken

Nationale Vacaturebank is wat onrustig, terwijl Werk.nl een gezonde en voortdurende groei laat zien. Monsterboard daarentegen kabbelt rustig door op het niveau van de afgelopen periode. Een zeer verschillend beeld van onze drie grootste vacaturesites.

Cijfers en ranglijst van nieuwe vacatures zijn gebaseerd op JobFeed. Jobfeed is een initiatief van Textkernel

Geef een antwoord