De #TVOH generatie: geen hersenen meer?

grafzerk ‘Dankzij’ Twitter zie ik hele volksstammen over zingende copycats tweeten alsof hun leven er vanaf hangt. Een verbijsterende situatie die aantoont dat de beste volksmenners in ons huidige tijdsgewricht toch wel de programmamakers van de hedendaagse versie van brood en spelen evenementen zijn. Reality TV maakt dat hele generaties zich vooral druk maken om wie gaat ‘winnen’ bij het kopieren van een liedje…

Tegelijkertijd zorgt zoveel stompzinnig vermaak voor een gigantische hersenverweking en de spanningsboog van een 3-jarige. Met andere woorden, serieuze informatie (a.k.a. informatie die niet in 140 tekens past) wordt niet langer opgenomen maar volstrekt genegeerd. En elke soundbite van traditionele media wordt ingeslikt als ware het zoete koek.

Met deze vriendelijke woorden zal ik in ieder geval weer een wat kleiner aantal Twitter volgers overhouden, en dat is een goede zaak. Want fact of the matter is dat crowd control natuurlijk zo effectief is als de crowd dat toelaat. En wat dat betreft is het droevig gesteld met de crowd. Een kudde schappen is nog weerbarstiger en kritischer dan de amorfe soep die vroeger bestond uit autonoom denkende mensen.

De schrille juichkreetjes die opstijgen als de media meldden dat de werkloosheid in de VS spectaculair is gedaald, of dat ondernemers in Duitsland nog nooit zo positief zijn over de toekomst is droefmakend. De koppen worden gepapagaaid zonder zelfs maar de onderliggende informatie kritisch tot zich te nemen. En dankzij media als Twitter wordt de eigen stompzinnigheid menigmaal versterkt in deze ongekende echokamer vol diarree.

We leven inderdaad in The Matrix zonder het zelf te beseffen. De overgrote meerderheid van de mensheid heeft besloten de ogen te sluiten voor een werkelijkheid die te ingewikkeld en misschien wel te onzeker en pijnlijk is. Door zich onder te dompelen in hersenloos vermaak. Een leven als plant, gelukzalig vegeterend. Tot die verdomde grasmaaier voorbij komt. Volledig onverwacht, toch?

Helaas is de komst niet onverwacht, maar eentje van een aangekondigde dood. Alleen de aankondiging van die dood vereist langdurige aandacht en intellectuele inspanning. Twee aspecten waar de energie en de wil voor aanwezig moet zijn. En dat lijkt niet langer het geval voor een overgrote meerderheid.

Voor die overgrote meerderheid (als ze al tot hier is gekomen met lezen, wat ik in hoge mate betwijfel) heb ik geprobeerd in korte zinnetjes (minder dan 140 tekens) de essentie weer te geven en vervolgens iets van simpele achtergrondinformatie er aan toegevoegd. Wie weet…

 • VS is failliet maar wil het niet toegeven. De grootste economie van de wereld is volledig bankroet. De schuld die de VS aan de wereld moet betalen is bijna $ 14.500.000.000.000. Minister van Financien Timothy Geithner (dezelfde die in een vorige baan de banken tijdelijk van de ondergang heeft gered door er $ 1.000.000.000.000 in te pompen) heeft het Congress gewaarschuwd dat binnenkort het debt cieling van de VS moet worden verhoogd (naar het astronomische bedrag van $ 15.500.000.000.000) omdat de VS anders failliet gaat. Maar de VS betaalt maandelijks miljarden dollars uitsluitend aan rente op deze uitstaande schuld! Dat zijn dus ook miljarden dollars waarmee de VS de eigen verarmende bevolking niet kan ondersteunen. Helaas steunt de VS nog altijd de banken en het militair industriele complex met honderden miljaren dollars per jaar. Tegelijkertijd kunnen 43 miljoen Amerikanen niet overleven zonder voedselbonnen.
 • Euroland is failliet maar wil het niet toegeven. We hebben geen enkele reden om smalend naar de VS te kijken. Want ons eigen Euro experiment (Ik herinner me de lachende Zalm nog die de zegeningen van de Euro prees) is volledig naar de kloten. De PIIGS landen (en Belgie) zijn allen gedoemd om hun schuld te herstructuren (een fraai woord voor failliet gaan) en dat betekent dat elders partijen geld gaan verliezen. Het akelige van deze situatie is dat de Eurolanden over en weer elkaars schulden in bezit hebben. Het zogenaamde domino effect is dus nadrukkelijk aanwezig en dat is waar de verschillende ministers nu al meer dan een jaar over bakkeleien; hoewel ze naar buiten toe vrolijk zeggen dat alles onder controle is. De prognoses voor landen als Griekenland, Ierland, Spanje en Portugal zijn belachelijk zonnig en worden vanzelf sprookjes. Maar in de tussentijd is het: extend en pretend. O ja, en dat alles is op onze kosten. Wat is een fictieve democratie toch een mooi ding. We laten ons beroven door moderne roofridders (in ons geval Jan-Kees de Jager) maar gelukkig hebben we #TVOH…
 • VS maakt nieuw geld uit lucht en zorgt zo voor inflatie. Amerika wil de eigen economie stimuleren en heeft er daarom voor gekozen massief geld bij te drukken. Onderstussen meer dan $2.000.000.000.000. Jawel, een twee met 12 nullen. Schokkend veel geld. En zoveel extra geld zorgt voor inflatie. Ook al probeert de Amerikaanse regering bij hoog en bij laag vast te houden dat de inflatie gecontroleerd wordt (door de Fed, oftewel de Federal Reserve). Maar helaas ervaren de Amerikanen al sterk stijgende voedsel- en benzine prijzen. En met steeds hogere belastingen (de meeste Amerikaanse staten en steden zijn technisch failliet) betekent dit steeds minder geld voor Amerikanen om plasma TV’s, auto’s, iPad’s of huizen te kopen. Met andere woorden, de economie kan zich niet herstellen als de consument minder geld heeft om uit te geven. Maar alle officiele instanties doen hun uiterste best om cijfers uit lucht te genereren om het tegendeel te beweren.
 • Inflatie laat prijzen stijgen. Hier kan ik heel kort zijn: remember Weimar? Wie het trieste verhaal van de Weimar republiek niet kent is kansloos. En het lijkt er sterk op dat Ben Bernanke (chairman van de Fed) dat verhaal niet kent. O ja, Shanghai heeft enkele dagen geleden aangekondigd dat de minimum salarissen met 10% worden verhoogd. Dat gaat zijn effect hebben op de prijzen, want de werkgevers moeten die 10% extra toch ook weer ergens terugverdienen. Of voor Sinterklaas spelen.
 • Inflatie laat mensen sterven in arme landen. In Noord-Afrika, Oman en zelfs Laos zijn rellen uitgebroken. De reden? Sterk stijgende voedselprijzen. De officiele media willen ons doen geloven dat deze stijging wordt veroorzaakt door slechte oogsten en een toenemende vraag. De officiele media vergeten te vermelden dat het bijdrukken van meer dan $ 2.000.000.000.000 door Amerika sinds de financiele crisis voor een sterk stijgende inflatie zorgt. En de officiele media vergeten ook te vermelden dat speculanten de prijzen ook nog eens verder opdrijven. In bovengenoemde landen heeft dit al voor rellen en voor doden gezorgd. Want in arme landen gaat een groot deel van het inkomen naar voedsel. En mensen kunnen door de sterk stijgende prijzen niet meer voldoende voedsel kopen.
 • Inflatie gaat ons ook bereiken. Als een land ongelimiteerd zoveel extra geld kan bijdrukken van een munteenheid die als world reserve currency dient dan zijn de gevolgen veelvormig en niet goed te overzien. Maar te denken dan de inflatiegolf Euroland voorbij zal gaan is een volstrekte illusie. Tenzij je natuurlijk zo vol zit van #TVOH dat er geen ruimte is om hierover na te denken. O ja, en het kan wel een aantal maanden tot een jaar duren. Inderdaad dat is wel heel ver weg. Te ver, want in de tussentijd is er alweer een nieuwe #TVOH begonnen.

Fijne dag nog. En probeer zelf te bedenken wat dit met de economie en daarmee met de arbeidsmarkt doet. En nee, het doet niet dit met de arbreidsmarkt

Geef een antwoord

4 Comments
 • Arno Bouwens
  says:

  Marc, tip voor de volgende talentenshow: filter de hashtag of keyword gewoon in je twitter client en je bent verlost van incidentele vervuiling van je timeline. Scheelt je een aantal ‘defriends’ die wellicht buiten de televisieprogramma’s om toch nog wat zinvols zouden uitkramen.

 • kuch
  says:

  Een mens lijdt dikwijls ’t meest
  Door ’t lijden dat hij vreest
  Doch dat nooit op komt dagen.
  Zo heeft hij meer te dragen
  Dan God te dragen geeft.

 • Michiel Cobben
  says:

  Marc,
  Elk beeld van de werkelijkheid doet onrecht aan de werkelijkheid. Of het nou 140 woorden of 1000 (zoals in jouw mooie essay) zijn, de werkelijkheid is altijd ingewikkelder.
  Zelf zat ik, terwijl jij je pen aan het slijpen was en de vitriool aan het mengen, TVOH te kijken, heb ge-sms-t voor Pearle, maar kon leven met winnaar Ben. Ontspannen met een wijntje, muziek hard en daarna nog even naar de kroeg. Allemaal lekker ontspannen en maandag kijken we wel weer verder. De zondvloed lijkt wat minder te naderen als je je ontspant.
  Zou jij ook eens moeten doen…
  Oh ja, de VS ontdekken volgend jaar gratis kernfusie en supergeleiding, er blijkt een graangewas bestand tegen omstandigheden zoals in de sahara en het geneest ook nog AIDS en Malaria en Elvis wint de volgende TVOUSA, want hij bleek te leven en had niets aan zangkwaliteiten ingeleverd.